Svijet

“Posjeta Zelenskog će vas SKUPO KOŠTATI” Odnosi Moskve i Londona na granici pucanja, iz Kremlja poslali zloslutnu poruku

Nove isporuke oružja sve većeg dometa vlastima u Kijevu pokazuju otvorenu umiješanost Velike Britanije u sukob u Ukrajini, saopštila je ruska Ambasada u Londonu.

Pogled na Kremlj
FOTO: YURI KOCHETKOV/EPA

Vidimo da je London i dalje sistematski i otvoreno uključen u ukrajinski sukob. Prilikom donošenja odluka, zanemaruje i obim izazvanog razaranja i broj izgubljenih ljudskih života. London slijedi moto da ciljevi opravdavaju sredstva. Viševjekovno iskustvo londonskih spoljnopolitičkih mahinacija pokazuje da britansko rukovodstvo nema ozbiljne rezerve prema tome, navodi se u saopštenju.

Izvor navodi da nema sumnje da režim u Kijevu neće odoljeti iskušenju da upotrebi sve naprednije oružje većeg dometa koje dolazi sa Zapada, uključujući i borbene avione NATO koje su tražili, da siju smrt, razaranja i teror među civilima u Donbasu, Krimu i drugim ruskim regionima.

Pročitajte još

– Međutim, ni demonstrativne izjave o nepovredivosti britansko-ukrajinske veze, niti vojni pokloni neće moći bitno suštinski uticati na tok specijalne vojne operacije i sprovođenje njenih ciljeva. Sigurni smo da su i London i Kijev svjesni toga – navodi se u saopštenju.

Ruska Ambasada je istakla da će posjeta ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog skupo koštati Veliku Britaniju, odnosno njene poreske obveznike.

Volodimir Zelenski
FOTO: STEPAN FRANKO/EPA

– Posjeta Zelenskog Velikoj Britaniji tokom njegove najnovije evropske blic turneje nije bila iznenađenje. Britanski zvaničnici i mediji ubjeđuju lokalne poreske obveznike da je u interesu “mira” i da će usred ionako teške socio-ekonomske situacije u zemlji morati više da izdvoje kako bi zadovoljili proždrljivi apetit kijevskih vlasti – navodi se u saopštenju.

Vlada premijera Rišija Sunaka saopštila je danas da će London u narednim mjesecima Ukrajini isporučiti stotine protivvazdušnih raketa, kao i stotine dronova dometa preko 200 kilometara.

Velika Britanija će od ovog ljeta početi obuku ukrajinskih vojnih pilota, kako je najavljeno u februaru. U tom cilju biće otvoren novi centar za obuku ukrajinskih vojnika za upravljanje zapadnim avionima,podsjeća TASS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije