Politika

"Štiti ih imunitet" Stevandić poručio da se ne može pokrenuti krivični postupak protiv narodnih poslanika

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da narodne poslanike štiti institut imuniteta normiran Ustavom Srpske i Poslovnikom NSRS.

nenad stevandić predsjednik narodne skupštine republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Stevandić je podsjetio da je u članu 73 Ustava Republike Srpske, kao najvišeg pravnog akta, propisano da poslanici u Narodnoj skupštini neće biti krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak obavljen u okviru njihovih dužnosti u Narodnoj skupštini.

On je naveo da je Poslovnikom Narodne skupštine Republike Srpske definisana obaveza poslanika i u kom slučaju ih štiti imunitet.

Pročitajte još

– Članom 111. stav 1 Poslovnika precizirano je da poslanici uživaju imunitet od dana potvrđivanja mandata do dana utvrđivanja prestanka mandata u Narodnoj skupštini, u skladu sa zakonom. Članom 111. stav 2 navodi se da “poslanici u Narodnoj skupštini neće biti krivično ili građanski odgovorni za izraženo mišljenje ili davanje glasa ili za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Narodnoj skupštini” – podsjetio je Stevandić.

On je naveo da u Poslovniku jasno piše da se poslanici mogu pozvati na imunitet u bilo koje vrijeme za postupke obavljene u okviru svojih dužnosti u Narodnoj skupštini, piše RTRS.

– Uzimajući u obzir navedeno, jasno je da niko ne može da protivno Ustavu Republike Srpske, da pokrene krivični postupak protiv narodnog poslanika zbog davanja glasa ili izraženog mišljenja u Narodnoj skupštini, što i jeste poslanička dužnost i obaveza – zaključio je Stevandić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu