Svijet

"NE SJEĆAM SE, SPAVAO SAM" Muškarac oslobođen optužbi za SILOVANJE zbog bizarnog poremećaja

Čovjek optužen za silovanje je oslobođen krivice nakon što je poroti rekao da nije bio svjestan da imao odnose jer je spavao.

"NE SJEĆAM SE, SPAVAO SAM" Muškarac oslobođen optužbi za SILOVANJE zbog bizarnog poremećaja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Darel Svonson, 39, tvrdio je da pati od rijetkog psihološkog stanja nazvanog „seksomnija“, što je značilo da nije bio potpuno svjestan da je imao odnos tokom noći.

Svonson, iz Dunfermlajna, poricao je tri silovanja, od kojih su dva uključivala ženu koja je sada stara 36 godina, a treća ženu koja sada ima 30 godina, piše britanski “Metro”.

Tokom Svonsonovog suđenja na Višem sudu u Livingstonu, dr Ian Morison, savetnik neurolog i specijalista za medicinu spavanja, dao je dokaze da je „potpuno moguće“ da je njegova odbrana istinita.

– Ovo je gotovo ekskluzivan slučaj u kojem nema sjećanja. Uopšteno govoreći, pacijenti se ne sjećaju. Neki to doživljavaju kao šalu i smiju se tome. Nekima je to vrlo neugodno, a neki saosjećaju – rekao je dr Morison.

Upitan o Svonsonovim priznanjima o tome kako je imao epizode “noćnog pipkanja” – hvatanja za grudi i butine žena sa kojima je spavao – dr Morison je rekao da to može biti još jedan simptom stanja.

Rekao je da „seksualno ponašanje“ u snu ne podrazumijeva isključivo seksualni odnos, već može da uključuje i druge radnje.

– On ima istoriju mjesečarenja, takođe iskakanja iz kreveta jer misli da su stvari poput pauka u njegovom krevetu. Od njegove supruge smo saznali i da on govori u snu – rekao je doktor.

On je rekao da faktori poput nedostatka sna, stresa, anksioznosti ili pijenja alkohola mogu da izazovu epizodu seksomnije, ali je priznao da ne postoji dijagnostički test za ovaj poremećaj spavanja. Svonson je tvrdio da je imao novčane brige nakon što je izgubio posao vozača autobusa i priznao da je pio alkohol pre nekih navodnih incidenata.

Jedna žena koja ga je optužila da ju je silovao, rekla je da se nekoliko puta dešavalo da se probudi i zatekne Svonsona na sebi. Rekla je da je optuženi imao otvorene oči kada je bio na njoj, ali kada ga je sljedećeg jutra pitala za to, rekao joj je da se ne sjeća.

– Došla bih do zaključka da je to nešto što je radio u snu i nije imao kontrolu nad tim. Svaki put kad bi se to desilo, rekla bih mu “Ponovilo se sinoć”. Opet bi samo rekao da se ne sjeća – rekla je ona.

Ispričala je da je saznala za rietki poremećaj preko Gugla, ali njeno prvobitno uvjerenje da Svonson možda pati od toga promijenilo se kad joj je jedne noći odgovorio kao da je potpuno budan.

Rekla je da mu je njegov komentar “Tako želiš da ovo završiš?” posijao sumnju i onda je odlučila da ga prijavi policiji.

Još jedna žena ga je optužila da ju je silovao dok je spavala kada je imala 15 ili 16 godina.

Porota je presudila da nema dokaza o silovanju, prenosi Blic.