Biznis

"Ne spavam noćima" Nevjerovatna upozorenja šefa Gugla

Izvršni direktor Gugla Sandar Pičai priznao je da ga ubrzan razvoj vještačke inteligencije drži budnim noćima, uprkos tome što njegova firma ide u korak sa tehnologijom.

gugl logo
FOTO: CJ GUNTHER/EPA

Pičai je rekao da ne razumije vještačku inteligenciju u potpunosti, no siguran je da će ona jednog dana biti mnogo sposobnija od svega što smo dosad vidjeli.

Pročitajte još

– Uvijek sam mislio da je vještačka inteligencija najvažnija tehnologija na kojoj čovječanstvo radi. Čak i važnija od vatre, struje i svega što smo učinili kroz istoriju, rekao je Pičai i priznao da je uprkos tome jako zabrinut zbog brzog i nekontrolisanog napretka te tehnologije.

– Može biti vrlo štetno ako se sve pogrešno postavi. Nemamo sve odgovore, a tehnologija napreduje brzo. Drži li me to budnim noćima? Apsolutno, rekao je Pičai.

Prošlog su mjeseca tehnološki čelnici, uključujući i Elona Maska, potpisali otvoreno pismo u kojem pozivaju na šestomjesečnu pauzu u istraživanju vještačke inteligencije, uz upozorenje da ta tehnologija izmiče kontroli. Potpisnici još tog pisma su i zaposlenici Gugla.

“Crna kutija”

Pičai je vještačku inteligenciju nazvao ‘crnom kutijom‘ koju još u potpunosti ne razumijemo. Dodao je da bi vještačku inteligenciju trebalo regulisati.

– Svako ko je neko vrijeme radio s vještačkom inteligencijom shvata da je to nešto toliko drugačije i duboko da bi nam trebali društveni propisi da razmislimo kako se prilagoditi.

Pičai je zabrinut unatoč tome što i Gugl napreduje s AI četbotom Bard, rivalom ChatGPT-u.

Gugl se smatrao vodećim u razvoju vještačke inteligencije, no kritikuju ga zbog zaostajanja za konkurentima, uključujući i Mikrosoft, koji je uložio u OpenAI i koristi njihovu tehnologiju za pokretanje svoje tražilice Bing, prenosi Avaz.

Pičai priznaje da su firme možda požurile s razvojem te tehnologije bez da su u potpunosti razmotrile njezine nedostatke i rizike.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije