Hronika

"NEKI SU RADILI TRALJAVO" Direktor policije o PROPUSTIMA u slučaju brutalnog premlaćivanja mladića

Direktor policije Vladimir Rebić, rekao je jutros da je bilo propusta u istrazi u slučaju Ivana Kontića koji je u Novom Sadu brutalno pretukao mladića M. M. (28), ali da nije postojala sistemski namjera da se okrivljenom pomogne.

"NEKI SU RADILI TRALJAVO" Direktor policije o PROPUSTIMA u slučaju brutalnog premlaćivanja mladića
FOTO: TWITTER/SCREENSHOT

Rebić je, gostujući u jutarnjem programu TV Prva najprije istakao da policija trenutno nema podatke o lokaciji Kontića, ali da su u kontaktu sa policijama u zemljama u okruženju.

– Činjenica je da da mi nemamo trenutno podatke, on nije u Srbiji. Dobijamo povremeno informacije koje odmah provjeramo i stalno smo u kontaktu sa direktorom crnogorske policije. S obzirom na to da je raspisana crvena Interpolova potjernica, on se ne može predugo kriti. Ja očekujem da će prije ili kasnije on biti uhapšen – rekao je Rebić.

Kako je istakao, policijski službenici su odmah po učinjenom djelu obavijestili Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu, a ne tek nekoliko dana kasnije kako je saopšreno, prenosi Blic.

– Istina je da su policijski službenici odmah po saznanju da je učinjeno krivično djelo, a to se desilo 24, avgusta, ostvarili komunikaciju sa Osnovnim javnim tužilaštva u Novom Sadu. Oni su od strane policijskih službenika i obavješteni da se dogodio događaj, i usmeno smo dobili stav od postupajućeg tužioca da se radi o krivi djelo teške tjelesne povrede, sve drugo je neistina – rekao je Rebić.

“Bilo je određenih propusta”

Direktor policije je prilikom gostovanja priznao da je bilo određenih propusta u postupanju policije u slučaju Kontić.

– Primjer Miladina Kovačevića je školski primjer kako treba raditi. Činjenica je da u slučaju Kontić postoje određeni propusti u određenim fazama postupanja, Prijava tužiocu je bila blagovremena, ali je bilo određenih policijskih propusta u smislu da su policjaci radili posao, da tako kažem, traljavo, neizainteresovano, sporo. U svakom slučaju, nije postojala sistemski namjera da se Kontiću pomogne. Da li na nekom nižem nivou, postoji mogućnost da su pojedinci pokušavali – rekao je Rebić.

On je dodao i da je ministar MUP Nebojša Stefanović odmah naložio Sekoru unutrašnje kontrole da izvrši provjere u vezi sa postupanjem policijskih službenika.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
Ivan Kontić

Odgovornost za one koji su pogriješili

– Iz SUK su utvrdili određene propuste. Svi oni koji nisu pogriješili, mogu da očekuju da će snositi odgovornost. Ne postoji sistemsko opstruiranje ovog slučaja, ne postoji nikakva volja vrha policije da se pomomogne Kontiću – rekao je direkor policije.

Rebić se istakao da se dugo čekalo na pribavljanje snimaka i da je policija tek 4. septembra nabavila snimak, iako se događaj desio 24. avgusta.

Pročitajte još

– Relativno dugo se čekalo da pribavljanje snimaka, 4. septembra se došlo do snimka. Video-zapis nije u nadležnosti policijske uprave ili grada, morali smo od vlasnika objekta da tražimo. Takođe, potraga je relativno kasno raspisana i zbog toga će neko odgovarati – rekao je on.

Ostaje teška tjelesna povreda

Kako je objasnio, nakon provjere snimka tužilac je ostao pri tome da se radi o teškoj tjelesnoj povredi.

– U posjed snimka smo došli 4. septembra. Policijski službenik potom odlazi u Osnovno javno tužilaštvo na konsultcije i pokazuje snimak. Tužilac se uvjerava u snimak i ostaje pri tome da se radi o teškoj tjelesnoj povredi i ostvaruje komunikaciju s Višim tužilaštvom i traži od njega stav. Viši tužilac traži tri dana za konsultacije i 7. potvrđuje da ostaje kvalifikacija krivičnog djela teške tjelesne povrede – rekao je Rebić.

On je dodo i da je činjenica da napadnuti mladić u PU Novi Sad dolazi 2. septembra i daje iskaz o napadu, iako do tada nije htio da sarađuje. Dodao je i da je policija ispoštovala sve procedure u ovom slučaju, ali da je “mogla da postupa brže”.”