Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Nemoguća misija

Kolumne
Autor:

Foto: RAS arhiva

Procjenjuje se da je imovina vrijedna oko 30 milijardi evra opljačkana u Bosni i Hercegovni od 1992. godine do danas. Dodatno bogaćenje pojedincima omogućila je i pomoć koja je ljudima stizala poslije 1995. godine.

Od tada do danas, multimilioneri nisu opravdali svoje bogatstvo, niti žele da pričaju gdje i šta su bili prije rata.

Istraživanja pokazuju da nečija bogatstva vrijede i do 800 miliona KM, a mnogi od njih su bitne ličnosti u institucijama i političkim partijama, tako da imaju uticaja na sve. Shodno tome, nekoliko pokušaja da se Zakon o porijeklu imovine usvoji je propao.

Vođeni parolom „otkud vam pravo da nam uzimate imovinu koju smo mi poštano ukrali“ bogatim ljudima ne odgovara zakon koji će viriti u njihove račune.

Nekoliko istraživanja pokazalo je i da u BiH živi oko 100 multimilionera, čije bogatstvo vrijedi nešto više od 10 milijardi KM. Oni mogu da kupe sve. Ljude, medije, poslanike, sudije, ministre, načelnike i sve koji im stanu na put.

Kao što je i ranije rečeno  – najveći apsurd je očekivati da zakon donesu oni na koje će se on i odnositi. Neće niko od funkcionera rezati granu na kojoj sjedi.

Oni su najbogatiji ljudi, oni određuju ko će kome odgovarati u ovoj državi i na koga će se koji zakon odnosti. Suludo je očekivati da iko od njih dozvoli da mu bude oduzeto nekoliko miliona KM.

Na kraju, ako se nekim čudom i usvoji zakon o porijeklu imovine, šta bi to značilo? Kad su kod nas zakoni riješili probleme? Ko nam garantuje da će biti poštovan?

Naše društvo je trulo, bolesno i zaraženo korupcijum, tako da usvajanje zakona ne bi bila nikakva garancija. Nova svijest, atmosfera i volja novih ljudi koji su na vlast došli čistih ruku možda bi narodu dala neku nadu, jer ovako ne ide.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO