Svijet

NEOBIČAN SLUČAJ Nije dolazio na posao 7 godina, a sad mora platiti firmi ogromnu odštetu

Muškarac punih sedam godina nije dolazio na posao, a ovih je dana odlučeno da poslodavcu mora platiti ukupno 137.000 evra odštete.

NEOBIČAN SLUČAJ Nije dolazio na posao 7 godina, a sad mora platiti firmi ogromnu odštetu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

On je bio zaposlen kao kućni majstor u domu za djecu na području Zagreba.

Kako u domu nisu bili zadovoljni njegovim radom, više puta su ga upozoravali na to i tražili da se promijeni. Umjesto da se popravi, radnik je tužio ustanovu u kojoj je radio tvrdeći da ga uznemirava i diskriminuje.

Dogodilo se to 2012. godine. Nakon toga, muškarac je prestao dolaziti na posao, a poslodavac mu je punih sedam godina, sve do 2019. isplaćivao platu.

Pročitajte još

– Za vrijeme prekida rada, budući da je to zakonska obveza, dom za djecu mu je uredno isplaćivao platu u iznosu na koji bi imao pravo da je radio. U tom razdoblju Dom je muškarcu na ime bruto plate, poklona za radnike te jubilarne nagrade isplatio ukupno 897.705,03 kune – navodi se u presudi.

Riječ je o prosječnom mjesečnom bruto iznosu od otprilike 10.700 kuna, piše Danica.hr.

Muškarac na kraju nije uspio dokazati da ga je poslodavac uznemiravao. Njegova tužba je odbijena, a kada se 2019. godine pojavio na poslu Dom mu je odmah uručio otkaz jer sedam godina nije dolazio na posao.

Milion kuna

On je odmah podnio tužbu protiv njih tvrdeći da je otkaz nezakonit i traži da ga ipak vrate na posao. Postupak je u toku i još nije donesena presuda.

Kako nije želio vratiti plate koje je dobio u tih sedam godina, Dom je protiv njega digao tužbu. Sutkinja je ovih dana odlučila da muškarac bivšem poslodavcu mora platiti više od milijun kuna, odnosno oko 137.000 evra: 119.000 evra za bruto plate plus 18.400 evra naknade troškova.

Na to još idu i zakonske zatezne kamate koje teku od početka 2020. godine. Presuda je nepravomoćna i muškarac se na nju može žaliti. Izgubi li, ukupna odšteta mogla bi doseći i 150.000 eura.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu