Društvo

NEOČEKIVANO Evo ko stoji iza Zavoda koji je IZBRISAO DESANKU MAKSIMOVIĆ iz školskog programa

U sklopu izmjene programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost u gimnazijama, komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog – čuvenu zbirku velike pjesnikinje “Tražim pomilovanje”.

NEOČEKIVANO Evo ko stoji iza Zavoda koji je IZBRISAO DESANKU MAKSIMOVIĆ iz školskog programa
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Ova odluka je izazvala opšti haos u javnosti, reagovali su pisci, prosvetni radnici, univerzitetski profesori, ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević, premijerka Srbije Ana Brnabić, ali i obični građani.

Svi redom su bili šokirani ovom odlukom, nisu krili bijes, ogorčenje i razočaranje, a mnogi su se jednostavno pitali ko je uopšte donio tu odluku? Kakav je to Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja? Ko su njegovi članovi? Ko ga je osnovao?

Krenimo redom. Kako stoji na njihovom zvanično sajtu, “Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano je da Republika Srbija osniva Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja radi praćenja, obezbjeđivanja i unapređivanja kvaliteta i razvoja sistema obrazovanja i vaspitanja, za obavljanje razvojnih, savjetodavnih, istraživačkih i drugih stručnih poslova u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju”. Zavod je osnovan u junu 2004. godine, piše Blic.

Kako dalje stoji “na osnivanje, organizaciju i rad Zavoda primjenjuju se propisi o javnim službama, a saglasnost na Statut i godišnji plan i program rada daje Vlada Srbije”. I u nastavku da “Zavod obavlja stručne poslove iz oblasti obrazovanja i vaspitanja i učestvuje u pripremi propisa iz nadležnosti Ministarstva prosvete, Nacionalnog prosvetnog savjeta i Savjeta za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, kao i druge poslove u skladu sa zakonom, odlukom o osnivanju i Statutom Zavoda”.

Organi Zavoda su Upravni odbor, Nadzorni odbor i direktor. Upravni odbor ima pet članova, od kojih su dva iz reda zaposlenih, a članove imenuje i razrješava Vlada. Predsjednik Upravnog odbora je Đurđica Komlenović.

Nadzorni odbor ima tri člana od kojih je jedan iz reda zaposlenih, njih imenuje i razrešava Vlada. Predsednik Nadzornog odbora je Zoran Milošević.

Direktor Zavoda rukovodi radom Zavoda i imenuje ga i razrješava Vlada Srbije. Mandatni period je pet godina. Direktor Zavoda je dr Zlatko Grušanović.

Kako dalje stoji u dokumentima “Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja osnovala je Vlada Republike Srbije radi praćenja, obezbjeđivanja i unapređivanja kvaliteta i razvoja sistema obrazovanja i vaspitanja. U Zavodu se obavljaju razvojni, savjetodavni, istraživački i stručni poslovi u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju, kao i drugi poslovi u skladu sa zakonom, aktom o osnivanju i statutom. Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja učestvuje u pripremi propisa iz oblasti obrazovanja i vaspitanja iz nadležnosti Ministarstva prosvete i nauke, Nacionalnog prosvetnog savjeta, Saveta za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih”.

Koordinator komisije koja je radila prijedlog programa srpskog jezika i književnosti za gimnazije je Dejana Milijić Subić.