Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

(Ne)osiguran narod

Kolumne
Autor:

Foto: RAS arhiva

Život građana u BiH teško da se može nazvati i normalnim, a kamoli uređenim ili bezbjednim u bilo kojem pogledu. Ono što se u razvijenim zemljama smatra civilizacijskim standardima, kao što su pouzdano obrazovanje, nepristrasno pravosuđe ili, recimo, efikasno osiguranje imovine, za nas ostaju misaone imenice.

Možemo imati i najbolje zakone, uvesti institucije po svim evropskim ili kojim god standardima, zgrade opremiti najmodernijom tehnologijom i opet će nam sve to biti džaba.

Jer prvi mi u praksi gazimo po svemu tome i tražimo rupe, prečice, idemo linijom manjeg otpora. Korupcija, neznanje i nemar su nam u svim porama ličnosti i društva. Zasmetaju nam samo onda kad je nečija druga štela jača od naše. Izbjegavamo sve moguće obaveze koje možemo izbjeći, makar to u krajnjem ishodu štetilo i nama. Odgovornost za svoje probleme pripišemo drugima, očekujemo da neko drugi za nas radi, razmišlja, bori se.

Ozbiljne stvari kao što je osiguranje imovine i nisu za tako neozbiljan narod i društva. Jer tu se onda lako dešava da i kasko osiguranje ne bude baš kasko i da to dođe do suda.

Odgovornost je, prvenstveno, na onima koji vode osiguravajuće kuće, a izbjegli bi da plate štetu, ali ništa manje nije ni na nama kao osiguranicima. Realno, često nas ne zanima kako da naplatimo štetu, već kako da na tome zaradimo, a da smo sa polisom što jeftinije prošli.

Za posljedice takvog odnosa prema svemu što nam čini život, malo ko mari.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO