Politika

"Nesposobna vlast usred krize UVODI NOVE NAMETE" Nešić prozvao Vidovićevu i Tegeltiju

Samo nesposobna i neodgovorna vlast u ovakvim uslovima uvodi nove namete, poručio je predsjednik DNS Nenad Nešić, podsjećajući da su u izradi nacrti Zakona o akcizama i Zakona o PDV, kojim će se dodatno oporezovati i struja i ogrev.

"Nesposobna vlast usred krize UVODI NOVE NAMETE" Nešić prozvao Vidovićevu i Tegeltiju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

DNS je javno pozvao ministarku finansija Republike Srpske Zoru Vidović i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltiju da objasne građanima i privrednicima da li su novi Zakon o akcizama BiH i Zakon o PDV mjere kojim se bore za saniranje ekonomskih šteta usljed pandemije korone ili novi udar na privredu i standard građana radi krpljenja budžetskih rupa!?

Prvi čovjek DNS upozorava da bi se, ako se oni usvoje, ovim zakonima uvele akcize na električnu energiiju, kruta goriva, prirodni plin, tečni naftni gas za grijanje i niz drugih proizvoda.

Pročitajte još

– Iako električna energija u domaćinstvima neće biti akcizni proizvod, biće u proizvodnji, što će dovesti do lančanog poskupljenja i udara i na privredu i na građane. Izgleda da koalicija SNSD-SDA-HDZ funkcioniše samo kada treba zavući ruku u džep privredi i građanima, da bi zakrpili budžetske rupe – ističe Nešić.

U vrijeme recesije, naglašava predsjednik DNS, neophodno je smanjiti poreska opterećenja na plate kako bi povećali minimalne plate od kojih živi 60 odsto građana.

– Tim bi došlo i do povećanja potrošnje i rasta prihoda od PDV. No, očito je da se njima žuri i da imaju budžetskih problema, pa preko koljena i po svaku cijenu donose mjere koje su sve samo ne pomoć privredi i građanima usljed ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom. Došli smo u najgoru moguću fazu kada se zadužujemo da bi vraćali stare kredite i povećavamo poreze da bi kartkoročno održali likvidnost. O posljedicama takve fiskalne politike i šta sutra niko ne razmišlja – kaže Nešić.

On, takođe, poručuje da će se boriti svim demokratskim sredstvima da ne dođe do novih planiranih nameta i da, kako kaže, ”ovi nakaradni i antinarodni zakoni ne dobiju podršku u parlamentu”.

Prihvati notifikacije