Politika

"Postoji još jedna stavka" Tegeltija kaže da uvođenje akciza na struju nije u planu

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je izjavio da kada je u pitanju obračin akciza na pojedine proizvode, u ovom trenutku u proceduri se nalazi jedan zakon o akcizama, zakon o PDV je kod Upravnog odbora UIO, a druge inicijative koje dolaze treba mnogo vremena da bi se našle u proceduri.

"Postoji još jedna stavka" Tegeltija kaže da uvođenje akciza na struju nije u planu
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Tegeltija je ovo kazao odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika u Predstavničkom domu BiH Nenada Nešića, koji je upitao predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH da li je tačno da se za privredu planira uvođenje akciza na struju i u kom iznosu.

– Što se tiče zakona o akcizama, postoji još jedna stavka vezano za akcize na duvanske prerađevine, taj prijedlog je bio u parlamentu i nije dobio podršku. A vezano za izradu novog zakona o akcizama o kojem govori poslanik Nešić, a tiče se uvođenja akciza na električnu energiju, taj zakon nije ni u kakvoj proceduri – rekao je Tegeltija.

Kazao je da postoje mnogi programi koj idefinišu uredbe Evropske komisije vezano za akcize, PDV, te da je bilo nekoliko prijedloga za izmjene Zakona o akcizama.

– Činjenica je da je jedna grupa radila jednu varijantu zakona o akcizama, gdje je bio prijedlog da se na drugačiji način definišu akcize od načina obračuna za pojedine proizvode, do prijedloga da se akcize prošire na neku drugu grupu proizvoda. Ova informacija o akcizama na struju jeste bio prijedlog, ali sasvim je sigurno da taj zakon u ovoj formi neće još dugo biti u proceduri, jer ne postoji ni minimun saglasnosti za takvu implementaciju zakona o akcizama, jer bi neke naše neke druge proizvođače doveo u tešku situaciju- obrazložio je Tegeltija.

On je podsjetio da procedura usvajanja zakona takozvanih idirektnih poreza u koje spadaju i akciza i zakon o PDV, kreće od upravnog odbora UIO, preko Savjeta ministara do Parlamentarne skupštine BiH jednog i drugog Doma.

Prihvati notifikacije