Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NEVJEROVATAN DAN Zašto danas treba obući RAZNOBOJNE ČARAPE i krenuti u šumu deklamujući stihove (FOTO)

Društvo
Autor:

Foto: RAS arhiva

Znate li koji je danas dan? Prvi da proljeća? Ne, to je bilo juče! Ali danas je jedan zaista nevjerovatan dan, jer imamo četiri dana u jednom danu.

U čemu je, dakle, štos? Pa, poznato je da se skoro svakog dana u godini obilježava međunarodni dan nečeg; ima tu ozbiljnih, ali i skroz šašavih dana, poput dana spavanja ili dana za čokoladu.

A danas se obilježavaju čak 4 međunarodna dana: Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije, Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom, Svjetski dan šuma i Svjetski dan poezije.

Najstariji od ovih praznika je Međunarodni dan protiv rasne diskriminacije, ustanovljen odlukom Generalne skupštine UN još daleke 1966. godine, u znak sjećanja na policijski masakr iz 1960. godine u Južnoj Africi.

Foto: Arhivska fotografija/screenshot michiganintheworld

Naime, te godine je 21. marta policija je u Šarpevilu  otvorila vatru i ubila 69 ljudi, koji su učestvovali u mirnim demonstracijama protiv zakona koji su podržavali aparthejd. Bila je to opomena cijelom svijetu da se ljudi ne smiju progoniti na osnovu boje kože.

Svjetski dan šuma ustanovljen je 1971. godine, da bi se ukazalo na značaj drveća i istakle brojne koristi koje od njih ima čovječanstvo. O značaju ove teme svjedoče i podaci UN prema kojima su se u posljednje dvije decenije šumske površine u svijetu smanjile za više od trostruke površine Njemačke.

Foto: Pedro Puente Hoyos/EPA

Ako ostanemo bez šuma, ostaćemo bez pitke vode, čistog vazduha, osnovnih uslova za život…

Svjetski dan poezije proglasio  je UNESCO 1999. godine, s ciljem promovisanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta.

Foto: Katerina Nomikou/EPA

Na proglašenju praznika rečeno je da treba odati priznanje nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima i podsticati njihov razvoj. Jer, lijepa riječ zaista i gvozdena vrata otvara…

I na kraju, najmlađi o četiri današnja praznika obilježava se od 2006. godine u znak podrške osobama s Daunovim sindromom, genetskim poremećajem koji je uzrokovan prisutnošću jednog hromosoma viška i koji Daun osobe čini drugačijima, ali ne manje vrijednima od prosječnih stanovnika naše planete.

Foto: Mark R. Cristino/EPA

Djeca i odrasli sa ovim sindromom su topli, dobrodušni, vedri, veseli, a mogu biti i izuzetno kreativni. Pošto većina njih ima i zdravstvenih problema, cijeli život im je potrebna podrška drugih ljudi. A u znak podrške njima danas valja obući dvije različite, po mogućnosti šarene i raznobojne čarape. Podsjetiće nas to da Daun osobe ne znaju spariti čarape, ali da i u rasparenima veselo hodaju svijetom.

Dakle, da biste ispoštovali sve današnje praznike valja vam obući raznobojne čarape i zaputiti se u šumu, sve usput deklamujući stihove, po mogućnosti one posvećene jednakosti i bratstvu među ljudima svih rasa.

U svakom slučaju, budite danas sretni, veseli i dobri prema ljudima i prirodi. Valja se.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO