Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

(Ne)zavisno pravosuđe

Kolumne
Autor:

Foto: RAS arhiva

Pravosuđe u BiH je nezavisno i lišeno bilo kakvog političkog uticaja – rečenica koju smo čuli toliko mnogo puta u proteklih 15 godina, nakon čuvene reforme pravosuđa ove zemlje.

Jedno je sigurno, a to je da su nosioci pravosudnih funkcija u BiH toliko postali slobodni i nezavisni da ih više niko ne može kontrolisati, osim njih samih.

Ne samo što ne postoji mehanizam da u slučaju nezadovoljstva radom pravosuđa i VSTS, da ih bilo ko u ovoj državi pozove na odgovornost, već nikome ne moraju odgovarati za svoj rad.

Osokoljeni nedodirljivošću, kojom su okruženi, bez imalo pardona redaju gaf za gafom, a kada trebaju da preuzmu odgovornost za svoje postupke, onda obično za sve okrive razne „domaće i međunarodne paravojne strukture“.

Koliko je pravosuđe nezavisno vidjeli smo bezbroj puta do sada. Najsvježiji primjer desio se u četvrtak kada je najviše pravosudno tijelo ove zemlje pružilo jednoglasnu podršku prvom čovjeku VSTS vezano za aferu u kojoj se našao umjesto da prvo puste da tužilaštvo odradi svoj posao.

A, koliko je pravosuđe lišeno poltičkog uticaja isto smo imali priliku da vidimo ovih dana kada je predsjedavajući Predsjedništva BiH, čim je čuo za aferu, „potrčao“ da da izjavu kako prvi čovjek VSTS nije kriv i kako mu namještaju.

Ako najviše pravosudno tijelo u državi i prvi čovjek izvršne vlasti ove zemlje kažu kako „afere nema“, da li građani uopšte mogu očekivati fer i nepristrasnu istragu?

I nije ovdje poenta u tome da li je afera namještena ili ne, već zašto je prvi čovjek VSTS uopšte dozvolio da mu bude smješteno?!

I dok bi ovakav skandal u nekoj zemlji Zapadne Evrope završio ostavkama njenih aktera, kod nas oni dobijaju podršku.

Prisjetimo se samo nedavnog slučaja austrijskog vicekancelara i njegovog kolege iz Slobodarske partije, koji su morali dati ostavku na sve funkcije zbog video snimka iz 2017. godine, koji je tek sada ugledao svjetlost dana. Nikoga nije bilo briga da li im je neko namjestio i ko stoji iza toga, već zašto su dozvolili sebi da se nađu u toj aferi.

Drugim riječima, pogriješio si i prihvati svoju odgovornost.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO