Svijet

Ni kap alkohola za vozače: Slovenija uvodi nove mjere u saobraćaju, a imaju zacrtan cilj do 2030.

Slovenački parlament usvojio je Rezoluciju o nacionalnom programu bezbjednosti na putevima u narednih sedam godina, koji podrazumijeva ograničenje brzine kretanja na 30 kilometara na sat na više putnih pravaca, a vozači neće smjeti da imaju ni promil alkohola u krvi.

Alkotest
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Nove mjere bi trebalo da obezbijede da do 2030. godine na putevima ne pogine više od 50 ljudi i da u nesrećama ne bude više od 400 povrijeđenih.

Rezolucija predviđa i razvoj infrastrukture kako bi se dodatno promovisalo sigurno korišćenje javnog prevoza, pješačenje, biciklizam i drugi oblici mobilnosti.

Pročitajte još

Ujedno se planira proširenje područja s najvećom dopuštenom brzinom od 30 kilometara na sat i područja umjerenog saobraćaja, posebno u blizini škola, vrtića, na raskrsnicama javnog putničkog saobraćaja i naseljenim mjestima.

Rezolucija, između ostalog, predviđa pooštravanje zakona za povratnike u saobraćajnim prekršajima i mogućnost podizanja odštetnog zahtjeva za izazivanje teške saobraćajne nesreće zbog alkohola ili droga sa 13.560 evra na 130.000 evra, objavila je slovenačka N1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije