Magazin

Sve češće piju: Alkohol ubija žene BRŽE nego muškarce

Novo istraživanje pokazuje da uprkos činjenici da muškarci i dalje imaju veću vjerovatnoću da umru od bolesti uzrokovane alkoholom, razlika između njih i žena se smanjuje. Porast smrtnih slučajeva rezultat je nesrećne rodne ravnopravnosti - žene sada posežu za čašom skoro u istoj mjeri kao i muškarci.

pivo
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Nedavno istraživanje pokazalo je da je 49 odsto žena pilo u prethodnom mjesecu, u usporedbi  s 55 odsto muškaraca. Žene u tridesetim i četrdesetim godinama, posebno, sada piju više od svojih muških kolega, piše Nacionalna geografija.

Za razliku od teških droga, na alkohol se generalno gleda kao na manje opasan način za ublažavanje stresa i smanjenje inhibicija za žene, kaže Druti Patel, specijalist za psihijatriju zavisnosti na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Majamiju, prenosi N1.

-To je legalno, lako dostupno i nije toliko tabu u društvu, tako da se žene osjećaju manje zabrinute zbog konzumiranja alkohola- kaže ona.

Efekti alkohola zavise od fizičke građe

Za alkohol se koriste različiti termini koji imaju za cilj da kod korisnika izmjene svijest da čak i male količine vina, piva ili koktela ugrožavaju zdravlje.

Prošle godine, globalna neprofitna „Svjetska federacija za srce“ osporila je široko rasprostranjenu ideju da je dnevna čaša crnog vina dobra za vas.

-Bilo koja količina povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i aneurizme- navela je grupa.

Čak i kada konzumiraju istu količinu alkohola kao i muškarci, žene su podložnije njegovim negativnim efektima. Stručnjaci to opravdavaju činjenicom da žene imaju više masnog tkiva i manje vode od muškaraca slične težine, što rezultuje  većom koncentracijom alkohola u krvi. Žene takođe imaju manje enzima koji metabolizuju alkohol. Smatra se da njihove hormonske fluktuacije igraju ulogu u tome koliko brzo se alkohol razlaže.

Pročitajte još

Prema istraživanjima, žene koje konzumiraju alkohol imaju više zdravstvenih problema od muškaraca. Takođe, žene koje popiju dva pića na dan i manje, imaju povećan rizik od smrti.

Kako su naveli istraživači, prema statistikama rađenim 2018. godine njihov broj je drastično skočio. Smrtnost kod žena godišnje raste za 15 odsto, a kod muškaraca za 12,5 odsto.

-Ovakvi podaci nisu očekivani, a pored upotrebe alkohola, raste i upotreba opijata. Nerijetko, oni se miješaju i izazivaju kolaps i smrt- naveo je Ibrahim Karai, koautor studije zadužen za istraživanja zdravlja stanovništva, sa Univerziteta Hofstra u Hampstadu u Njujorku.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu