Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NISU IH SHVATALI OZBILJNO Pacijenti s tumorom na mozgu otkrili koje su KOBNE SIMPTOME ignorisali

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Pacijenti oboljeli od tumora na mozgu su u novoj studiji otkrili neke manje poznate simptome svoje bolesti koje na početku nisu shvatali kao opasne.

Istraživanje je provela doktorica Suzan Skot s Kings Koledža u Londonu, a u njemu je učestvovalo 39 pacijenata koji su opisali kakve su simptome imali i kako su na njih reagovali.

Mnogi su priznali da nisu obraćali pažnju na simptome poput slabije koncentracije, glavobolje, manjka interesa za uobičajene aktivnosti vezane za posao, porodične odnose ili hobije, a primijetili su i neke fizičke simptome.

– Dok sam pila čaj, primijetila sam da mi se ruke tresu, ali nikad nisam pomislila da bi to moglo imati neko značenje – ispričala je tako žena u dobi između 61 i 70 godina.

Muškarac istih godina je ispričao da je prao suđe i shvatio da se vrlo polako naginje na jednu stranu.

– Nije mi palo na pamet da zbog toga odem ljekaru – dodao je.

Umor

Neki su priznali da nisu htjeli ići ljekaru jer su smatrali da će ispasti smiješni te su neke simptome jednostavno pripisali svojim godinama.

– Počela sam imati potrebu za tim da odrijemam popodne, ali zaključila sam da je to zato što sam ušla u pedesete – rekla je žena stara između 51 i 60 godina.

Promjene u govoru i ponašanju

Drugi su svoje simptome smatrali tek blagim poteškoćama, naročito ako su se pojavljivali nakratko.

– Shvatila sam da pomalo nerazumljivo pričam, ali to bi potrajalo manje od minutu, a zatim nestalo – ispričala je žena u dobi između 41 i 50 godina.

Neki su, takođe, naveli da su umor jednostavno pripisivali napornom poslu te da nisu htjeli “trošiti vrijeme ljekara” ili su se bojali da će ih smatrati hipohondrima.

– Nećeš doći ljekaru i reći mu da si nervozan i da stalno trljaš ruku – ispričala je žena između 41 i 50 godina.

Njena vršnjakinja je dodala da joj nije palo na pamet da ode ljekaru i požalim mu se da sam u posljednje vrijeme jako nesprećna.

Najčešći simptomi

Tumori na mozgu se razlikuju zavisno o tome koliko brzo rastu, te na kojem se dijelu mozga nalaze, a zavisno o tome mogu varirati i simptomi, stoji na službenoj stranici NHS-a (britanske Nacionalne zdravstvene službe).

(Index.hr)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO