Svijet

"Njegovo posljednje pismo svijetu" Memoari Alekseja Navaljnog biće objavljeni do kraja godine, poznato o čemu je pisao do smrti

Memoari koje je napisao ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni prije zatvora i smrti biće objavljeni kasnije ove godine, dok su izdavači izjavili da "ih je sam napisao".

Aleksej Navaljni
FOTO: DAVID MDZINARISHVILI/EPA

Njegovi memoari će biti puna priča o njegovom životu, mladosti, pozivu na aktivizam, braku i porodici i posvećenosti ruskoj demokratiji i slobodi u suočavanju sa svjetskom supersilom koja je odlučna da ga ućutka – saopštila je izdavačka kuća Vintidž.

Izdavač je dodao da to “izražava Navaljnijevo potpuno uvjerenje da se promjenama ne može oduprijeti i da će doći vremenom”.

Pročitajte još

Oglasila se udovica Julija

Knjiga – koja treba da izađe za oko šest mjeseci – treba da sadrži “nikad viđenu prepisku iz zatvora”, navodi Vintidž, piše Blic.

Kampanja i advokat u djelu prepričava “svoju političku karijeru, mnoge pokušaje ubistva i živote ljudi koji su mu najbliži, kao i nemilosrdnu kampanju koju su on i njegov tim vodili protiv sve diktatorskog režima”.

Aleksej Navaljni i Julija Navaljni
FOTO: SERGEI ILNITSKY/EPA

– Ova knjiga je svjedočanstvo ne samo Aleksejevog života, već i njegove nepokolebljive posvećenosti borbi protiv diktature – borbi za koju je dao sve, uključujući i svoj život. Preko njegovih stranica čitaoci će upoznati čovjeka kojeg sam duboko voljela – čovjeka dubokog integriteta i nepopustljive hrabrosti – navela je udovica Julija Navaljna.

“Velika je vjerovatnoća da je ubijen”

Ona je rekla da bi dijeljenje njegove priče odalo počast njegovom sjećanju i “inspirisalo druge da se zalažu za ono što je ispravno i da nikada ne izgube iz vida vrijednosti koje su zaista važne”.

Fondacija Navaljnog za borbu protiv korupcije (FBK) razotkrila je korupciju na skoro svim nivoima ruske države – često ciljajući na predsjednika Vladimira Putina i njegovu pratnju.

Aleksej Navaljni
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Aleksej Navaljni je odmah zatvoren po povratku u Rusiju 2021. godine premješten je u jednu od najtežih ruskih kaznenih kolonija neposredno prije smrti. Kako je saopštila zatvorska služba, on je otišao u šetnju kada je izgubio svijest i preminuo.

Jedan od njegovih najbližih saveznika, šef FBK Ivan Ždanov, rekao je da je “velika vjerovatnoća” da je Navaljni ubijen.

Aleksej Navaljni
FOTO: FABIO FRUSTACI/EPA

Izdavačka kuća “Vintidž” je knjigu opisala kao “posljednje pismo Navaljnog svijetu”.

Izdavač ga je nazvao prikazom njegovih posljednjih godina provedenih u “najbrutalnijem zatvoru na svijetu; podsjetnikom zašto su principi individualne slobode tako duboko važni; i uzbudljivim pozivom da se nastavi sa radom za koji je žrtvovao svoj život”.

Navaljni (47) je posljednji put viđen u javnosti dan prije smrti, kako izgleda dobro i kako se smije tokom sudske rasprave putem video linka.

Knjiga će biti objavljena 22. oktobra.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu