Politika

NORMALIZACIJA ODNOSA Makron i Merkel ohrabruju Vučića i Hotija za postizanje napretka u pregovorima

Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbjednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsjednik Francuske Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dvije strane i EU u pronalaženju rješenja.

NORMALIZACIJA ODNOSA Makron i Merkel ohrabruju Vučića i Hotija za postizanje napretka u pregovorima
FOTO: HAYOUNG JEON / POOL MAXPPP OUT/EPA

U saopštenju se takođe najavljuje da će pregovori početi 12. jula najprije video konferencijom dvije strane, a zatim će 16. jula biti održan prvi sastanak, odnosno dijalog, u Briselu.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju domaćina današnjeg video-samita, predsjednika Francuske i njemačke kancelarke, Makron i Merkel su spremni da ponovo organizuju samit poput današnjeg, ako to bude bilo potrebno, u nekom kasnijem periodu.

U saopštenju se navodi da su na video samitu učestvovali predsednk Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Barel i specijalni izaslanik EU za dijalog, kao i regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak.

Prenosi se da su se predsjednik Vučić i Hoti dogovorili da nastave dijalog, koji je prekinut od novembra 2018.

Taj dijalog, kako se ističe u saopštenju, biće i dalje podržan od strane EU sa ciljem normalizacije odnosa Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, konačni i obavezujući sporazum.

Predsjednik Vučić i Hoti su dogovorili, stoji u saopštenju, da prodube napore u brojnim poljima u okviru Berlinskog procesa, kao važnu mjeru uspostavljaja poverenja.

Učesnici video samita razgovarali su i o daljim koracima u od EU podržanog dijaloga Beograda i Prištine.

U saopštenju se najavljuje da će pregovori početi 12. jula najprije video konferencijom dvije strane, a zatim 16.jula prvim sastankom u Briselu.

Domaćin tih sastanaka biće šef evropske diplomatije Borel i izaslanik Lajčak.

Predsjednik Makron i kancelarka Merkel ohrabruju predshednika Vučića i Hotija da narednih mjeseci postignu suštinski napredak u pregovorima.