Društvo

NOVA AFERA U "ŠUMAMA SRPSKE" Direktor gazdinstva tajno SNIMAO RADNIKE, pa ih ucjenjivao

U Šumskom gazdinstvu “Vučevica” u Čajniču, radnici su mjesecima tajno prisluškivani i nezakonito snimani, a snimke je tadašnji direktor ŠG Neđo Mašić, kadar SNSD pod Dodikovom zaštitom, koristio za ucjene i trgovinu foteljama.

NOVA AFERA U "ŠUMAMA SRPSKE" Direktor gazdinstva tajno SNIMAO RADNIKE, pa ih ucjenjivao
Foto: Srpskainfo

Potvrdilo je to više izvora Srpskainfo iz lokalne zajednice, sindikata i šumarskih krugova. Uz ovu aferu, Mašić je odgovoran i za milionske gubitke i isporučivanje oblovine firmama za koje se unaprijed znalo da ih neće platiti.

Do te mjere je pretjerao da mu više nije moglo pomoći ni to što se na svakom koraku hvalio da su njegovi zaštitnici lično Milorad Dodik i Luka Petrović. Smijenjen je u februaru, a zbog njega, je, vjerovatno, na prečac i prije nego što je morao, bez fotelje ostao i v.d. direktora “Šuma RS”, SNSD-ovac Zoran Stojčić – kaze naš izvor.

Stojičić je, naime ili znao, ili je bar morao da zna da je oprema za prisluškivanje, nabavljena iz Banjaluke, plaćena preko računa preduzeća.

Da su radnici tajno prisluškivani i da je nazakonito nabavljena oprema plaćena preko računa, potvrdila je i predsjednica sindikata u ŠG “Vučevica” Jadranka Tadić.

Prvo su, kaže, postavljene kamere, bez upozorenja da je zgrada pod video nadzorom i da se zaposleni snimaju, a nakon toga je od radnika traženo da ulazak na posao, umjesto karticama, “prijavljuju” otiskom prsta.

– Vrhunac je bio kad su nam, vjerovatno zadnjeg vikenda u avgustu, pred izbore, u kućišta računara tajno ugradili prislušne uređaje. Otkrili smo ih, kad je jedan kolega vidio da mu iz računara viri neki čudan kabl – kaže Tadićeva.

Kabl je vodio da uređaja, veličine kutije šibica, a sve je snimano kroz rupice koje nije bilo lako primijetiti.

Oprema za priluškivanje, u paketu sa video nadzorom, nabavljena je od banjalučke firme “Teslogi” s.p. i isplaćena preko računa preduzeća, tvrde u sindikatu.

Prema registru, vlasnik “Teslogija” je Banjalučanin Ognjen Stjepanović. U ovoj firmi su nam telefonom potvrdili da su instalirali opremu u hotelu u vlasništvu čajničke šumarije, ali da nemaju nikakve veze sa prislušnim uređajima “jer je to nezakonito”.

Za sve ovo, a i još mnoge nezakonite radnje, sindikalci su protiv Mašića podnijeli krivičnu prijavu, koju su predali 1. aprila. Mjesec dana ranije Mašić je smijenjen, ali se nije pojavio na primopredaji dužnosti.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Neđo Mašić

Njegova sjmena je obavljena pod velom tajne, tiho i bez zvaničnih saopštenja. Pričalo se da je komisiju za primopredaju Mašić sačekao u Lovačkom domu “Trojan” udaljenom nekoliko kilometara od Čajniča.

Načelnik Čajniča Goran Karadžić  je tada za lokalne medije rekao da je razlog za Mašićevu smjenu vjerovatno, loše poslovanje “što će pokazati završni računi” i “nezakonite radnje prilikom zapošljavanja”.

Pročitajte još

– Bila su to uglavnom predizborna zapošljavanja stotinak radnika kojima se vješto manipulisalo, poslije toga su svi otpuštani, a pitanje je i da li su im uopšte uplaćivani doprinosi – rekao je tada Karadžić.

Koga Mašić drži u šahu

Predsjednica sindikata Jadranka Tadić kaže da je, nakon svega, sada samo zanima da li će iko pokrenuti pitanje njegove odgovornosti.

– Vidimo da to nije uradio dojučerašnji v.d. direktora Zoran Stojčić, sad je na potezu novi direktor Slaven Gojković, neka se pokaže kao socijalista i ljevičar – poručuje Todorovićeva.

Međutim neke njene kolege tvrde da “igranka” još nije završena i da je pitanje koga sve Mašić “drži u šahu”.

– Ako je od radnika tražio otiske prstiju, snimao ih i ucjenjivao, ko zna čime sve raspolaže – kaže jedan od naših sagovornika.

Mašić je na poziciju v.d. direktora “Vučevice” došao 2017. godine, uz asistenciju policije, nakon višednevnog štrakja radnika i protesta mještana. Javno se hvalio da je doveden silom i da može raditi šta hoće i javno se zaklinjao na vijernost svojim političkim pokroviteljima.

Foto: Srpskainfo
Foto: Srpskainfo

Ni Zoran Stojčić ni Neđo Mašić se nisu javljali na telefon, prvi zbog zauzetosti, a drugi zato što je, navodno, u Hrvatskoj na liječenju.

Kršio zakon i proćerdao milione

– Afera sa snimanjem, prisluškivanjem, ucjenama prijetnjama i najokrutnijim mobingom, samo je vrh ledenog brijega, jer je Mašićevo direktorovanje obilježeno nizom krivičnih djela – kaže predsjednica sindikata u ŠG “Vučevica” Jadranka Tadić.

Navodi da je Mašić ovo šumsko gazdinstvo preuzeo kada je bilo u plusu i odlično poslovalo, a doveo ga do milionskih gubitaka, jer je pogodovao “odabranim partnerima”.

– Između ostalog, kupio je hotel “Orijent” bez saglasnosti uprave preduzeća “Šume RS” i bez valjanog ugovora i platio ga na tekući račun fizičkog lica od kojeg je kupljen. Kupovao je, takođe, bez saglasnosti i bez raspisivanja tendera, šta je od koga htio. Davao je drvne sortimente milionske vrijednosti preduzeću “Stakorina”, za koje se odavno sumnjalo da to ne može platiti. Ova firma je propala, a više od million maraka je nenaplativo – kae Tadićeva.