Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NOVA TAKTIKA POPULARNE MREŽE Tviter uklanja preko 250 računa, obustavlja 4200 drugih

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: EPA, Andrew Gombert/RAS Srbija

Tviter je danas objavio da je uklonio više od 250 računa sa adresom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i suspendovao više od 4000 njih zbog zabrinutosti u vezi korištenja platformom koju sponzoriše država, prenosi United Press International.

Gigant društvenih mreža je saopštio da DotDev, privatna tehnološka kompanija iz Emirata i Egipta, stoji iza koordinisanih akcija u koje je bilo uključeno 267 Tviter računa, koje je kompanija Tviter uklonila sa svoje platforme. Kompanija je dodala da su svi računi koji se odnose na DotDev trajno obustavljeni.

– Ti su računi međusobno povezani u ciljevima i taktikama, među kojima je višeslojna informativna operacija koja je prvenstveno usmjerena na Katar i druge zemlje poput Irana. Takođe je pojačala razmjenu poruka koje podržavaju saudijsku vladu – napisala je kompanija Tviter u svojoj objavi na blogu.

Iz kompanije Tviter navode da su pokrenuli ovu inicijativu za osnaživanje akademskog i javnog razumijevanja ovih koordinisanih kampanja širom svijeta, te osnaživanje nezavisnih provjera ovih taktika na ovoj društvenoj platformi. Dodali su da je 4.200 obustavljenih računa povezano u posebnu grupu koja se fokusirala na pitanja koja uključuju Katar i Jemen.

– Na tim su računima često bile lažne persone koje su tvitovale o regionalnim pitanjima, poput jemenskog građanskog rata i pokreta Huti – navode iz Tvitera.

Tviter je, između ostalog, ugasio račun bivšem zvaničniku Saudijske Arabije Saudu al Kahtaniju zbog kršenja pravila korištenja Tviter platforme. Al Kahtani, povjerilac prestolonasljednika Mohameda bin Salmana, vodio je saudijski medijski centar i povezan je sa smrću ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija. Tviter je takođe naglasio uklanjanje računa sa sjedištima u Kini, Španiji i Ekvadoru.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO