Svijet

Novi detalji afere "Tunel": Među osumnjičenima se našla i kćerka upravnice sudske pisarnice, a evo šta je sve odnijeto

Tunel do depoa Višeg suda kopali su od jula mjeseca dominantno državljani Srbije, sa pomagačima iz Crne Gore među kojima je i kćerka upravnice sudske pisarnice. U depo Višeg suda u Podgorici provaljeno je u petak 8. septembra, u popodnevnim satima, a lopovi su dokaze iz magacina krali sve do ranih jutarnjih sati u ponedjeljk 11. septembra.

Otkriveni dosijei kriminalne grupe
FOTO: YOUTUBE/ RTCG - ZVANIČNI KANAL, AP/ GOVERNMENT OF MONTENEGRO / RINGIER

Prema informacijama, istragom je do sada utvrđeno da su u tom periodu ušli u prostorije depoa, u kojem su obavili pregled i preturanje više stvari i predmeta u kojima se vode ili su završeni sudski postupci, ali i da su obili zaključanu kancelariju u kojoj se nalazi oružje.

 – I protivpravno oduzeli i prisvojili – revolver “CZ” model 83/84 kalibra 357, magnum, fabrički broj 67**2, pištolj marke “zastava” kalibra 6,35, fabrički broj E*******0, pištolj marke “CZ” model M57, kalibra 7,62, fabrički broj C-****2, pištolj-revolver marke “LANHAM MK III magnum 357 CTG”, fabrički broj 9****L, pištolj – revolver marke “magnum 357 – SMITH WESSON”, fabrički broj D*****5, model 13-1 i puška marke “BAIKAL” broj H***2, lovačka puška marke “BAIKAL” model IJ-27E, fabrički broj 1***0, pištolj marke “Rr-51 POLICE”, kalibra 7,65 mm, fabrički broj 6****4 i pištolj marke “CZ” model M 70, kalibra 7,6 mm, izbrisanog fabričkog broja – piše u spisima.

otkriven tunel koji vodi do depoa Višeg suda u Podgorici
FOTO: VLADA CRNE GORE/ R. KOPRIVICA / USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Iz predmeta koji se vode pred Višim sudom, u namjeri sprečavanja i otežavanja dokazivanja, krimi-ekipa ukrala i pištolj “Zoraki” M 906B kalibra 7,65 mm i šest metaka u okviru, zatim “broving” fabričkog broja Y***7, još jedan NN marke i broja kalibra 7,65 mm, zatim “CZ”, model 75 LUGER, fabričkog broja 6**9, “CZ” model 57 kalibra 7,62 mm bez fabričkog broja.

Iz tih predmeta ukraden je i “Valter Creed” kalibra 9 mm, sa kog je mehanički uklonjen fabrički broj, zatim “GLOK” fabričkog broja B*****4, “CZ” model 57 kalibra 7,62 TT na kom je uništen fabrički broj.

“I “CZ PARA”, kalibra 9 mm, fabričkog broja 6***6 i puške marke “crvena zastava”’” kalibra 223 reming, fabričkog broja 1***7”.

Oružje su, tvrde istražitelji, kroz prethodno napravljeni tunel 11. septembra odnijeli sa sobom do podruma, a zatim ga smjestili u kofere i najlonske kese i sa sobom ih odvezli taksi vozilom do stana na Zabjelu.

Tunel kopali od jula mjeseca

Tužilac Marko Mugoša donio je naredbu o sprovođenju istrage protiv uhapšenog Podgoričanina Predraga Mirotića (32), četvorice begunaca iz Loznice – Veljka Markovića (32), njegovog strica Milana Markovića (53), Dejana Jovanovića (30) i Vladimira Erića (32) koji su, kako se sumnja, od kraja jula do 11. septembra kopali tunel do sudskog depoa.

Naredbom je obuhvaćeno i više osoba na čijoj identifikaciji istražitelji rade.

otkriven tunel koji vodi do depoa Višeg suda u Podgorici
FOTO: VLADA CRNE GORE/ANADOLIJA

Sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici prihvatio je juče njegov prijedlog i donio naredbu o raspisivanju potjernice za četvoricom srpskih državljana, ali i da Mirotiću, Markovićima, Jovanoviću i Eriću odredi pritvor.

Pravna zastupnica Mirotića, advokatica Tijana Živković, kazala je da će izjaviti žalbu na rješenje sudije.

Iz Osnovnog suda u Podgorici saopšteno je da je Mirotiću pritvor određen zbog sumnje da je počinio krivična djela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja putem pomaganja: “

– Te u odnosu na okrivljene M.V., M.M., J.D., E.V., zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja u saizvršilaštvu, i u odnosu na njih naredio izdavanje potjernice, budući da su bjekstvu – piše u saopštenju koje potpisuje sudija portparol Ivana Becić.

Pročitajte još

Ona pojašnjava da za njih petoricu, na osnovu dokaza koje je do sada prikupilo tužilaštvo, stoji osnovana sumnja da su počinili krivična djela: “Što je prvi i osnovni uslov za određivanje pritvora”.

– U odnosu na okrivljenog M.P. određen je pritvor zbog postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju da bi ovaj okrivljeni ukoliko bi se našao na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, budući da se radi o osobi koja je ranije višestruko osuđivana za različita krivična djela kao i za krivično djelo protiv imovine, za koje se i u ovom postupku sumnjiči, usljed čega se radi o osobi koja je sklona obavljanju krivičnih djela i u odnosu na kojeg prethodna osuđivanost očito nije postigla svoju svrhu kažnjavanja da više ne čini krivična djela. Takođe je određen pritvor ovom okrivljenom i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati postupak uticanjem na saučesnike, kao i druge za sada nepoznate osobe koje su neposredno učestvovala, budući da se branio ćutanjem. Pritvor je određen i okrivljenima M.V., M.M., J.D., E.V., bez prethodnog saslušanja, budući da se isti kriju i tako su nedostupni državnim organima, zbog čega je naređeno i izdavanje potjernice – piše u saopštenju, pišu Vijesti.

Podsjetimo, nakon što je otkriven tunel iz suterena zgrade u Njegoševoj ulici do sudskog depoa, policija je identifikovala više osoba koji su učestvovali u ovoj operaciji , među kojima su četvorica Srba, Veljko Marković (32), njegov stric Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32), svi iz Loznice, koji su nakon što je otkrivena provala autobusima napustili Crnu Goru i pobjegli u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Pored četiri Srbina osumnjičeno je još šest osoba koji su učestvovali u ovoj operaciji.

Među osumnjičenima je i Katarina Baćović iz Podgorice koja je koristeći lažna dokumenta iznajmila stan iz koga je počelo kopanje tunela. Ona je inače kćerka upravnice sudske pisarnice.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije