Hronika

NOVI DETALJI PREVARE U BANJALUCI Na Fejsbuku našao agenta, pa ostao bez 60.000 KM

Banjalučanin Elvir B. (29) osumnjičen je da je skoro dva mjeseca na prevaru izvlačio novac od biznismena iz Travnika, kojeg je na kraju oštetio za 60.000 maraka, saznaje Srpskainfo.

NOVI DETALJI PREVARE U BANJALUCI Na Fejsbuku našao agenta, pa ostao bez 60.000 KM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Evlir B. je do detalja isplanirao kako da od Z. K. iz Travnika izvuče novac, pa upravo zbog toga oštećeni nije posumjao da je na meti prevaranta.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić je rekla da su u utorak identifikovali i uhapsili osumnjičenog.

– E. B. se sumnjiči da se u periodu od novembra 2021. godine do 25. januara ove godine, lažno predstavio oštećenom kao Goran Marinković, radnik Agencije za naplatu potraživanja u Banjaluci – pojasnila je Mučibabićeva.

Dodala da je on sa njim sačinio izjavu da će mu u roku od tri dana uplatiti novac u iznosu od 300.000 evra, na ime potraživanja koje oštećeni ima prema drugom pravnom licu.

– Oštećeni mu je na ime te usluge u više navrata predao novac u iznosu od 60.000 KM – pojasnila je Mučibabićeva.

Prema njenim riječima, prilikom hapšenja od E.B. je oduzeta  određena količina novca kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvšenjem ovog krivičnog djela.

Izvor Srpskainfo pojasnio je da je Elvir B. brinuo o svim detaljima i da je bilo teško shvatiti da se radi o prevarantu.

Pročitajte još

– Oštećeni i njegova supruga su predstavnici jednog preduzeća, a jedna firma im je ostala dužna oko 300.000 evra. Ovaj slučaj oni su prijavili i policiji u Travniku, ali su odlučili i da sami pokušaju naplatiti taj dug. Zbog toga su počeli tragati za nekim agentom ili posrednikom koji bi im mogao pomoći da dođu do svog novca. Upravo tako su se upleli u prevarantsku mrežu iza koje stoji Elvir B. – pojasnio je sagovornik Srpskainfo.

On dodaje da je osumnjičeni ranije na Fejsbuku napravio stranicu koju je nazvao „Agencija za naplatu potraživanja“.

– Na toj stranici on nije naveo nikakve detalje o Agenciji, niti da je registrovana i slično. On je naveo da su posrednici u naplaćivanju potraživanja i napisao je svoj broj za više detalja – kaže pomenuti izvor.

Dodaje da su oštećeni i njegova supruga naišli na ovu stranicu i odlučili da mu se jave.

– Elvir im se zatim lažno predstavio kao Goran Marinković i ispričao da on ima mogućnost da posreduje da im ta firma vrati dug od 300.000 evra, ali da i on mora biti plaćen za svoje usluge.  Rekao im je da moraju doći u Banjaluku kako bi se dogovorili oko detalja – kaže izvor Srpskainfo.

Dodaje da su njih dvojica nekoliko puta komunicirali preko aplikacije Vocap i da su se više puta sastajali u raznim kafićima u Banjaluci.

– Tom prilikom on mu je obećavao da će mu dug biti vraćen i od oštećenog je više puta uzimao novac, da bi mu na kraju uzeo ukupno 60.000 KM. Da bi mu dokazao da je sve kao regularno njih dvojica su potpisali i određenu izjavu, ali to nije validan dokument – istakao je naš izvor iz policije.

Poslije nekog vremena, oštećeni je shvatio da je prevaren i da neće biti ništa od naplate njegovog duga, pa je odlučio da to sve prijavi policiji.

– Ubrzo nakon prijave, policija je identifikovali i uhapsila osumnjičenog. U tom periodu ugašena je i njegova pomenuta Fejsbuk stranica – rekao je pomenuti sagovornik.

On dodaje da po načinu Elvirovog rada, da je očigledno da je imao veoma dobro razrađen sistem i da je moguće da mu ovo nije prva prevara.

– Biće provjereno da li je na sličan način prevario još neke građane. Osim toga, građani koji su se našli na njegovog meti trebaju i sami što proke to prijaviti polciji – poručuje izvor Srpskainfo.

Pištolj i pečat

Izvor Srpskainfo kaže da je prilikom hapšenja Elvira B. kod njega pronađen i startni pištolj, pa će biti provjereno da li je možda i prijetio osumnjičenom.

– Osim toga, na izjavi koju su njih dvojica potpisali ima i određen pečat, ali se ne može detaljno pročitati šta piše na njemu. Pa će biti provjereno da li je on i falsifikovao pečat. Svakako je sigurno da će istraga u ovom slučaju biti nastavljena – poručio je sagovornik Srpskainfo.

Prihvati notifikacije