Društvo

NOVI LIJEKOVI OD SUTRA Olakšanje za oboljele od hemofilije, terapiju će moći uzimati na recept u apoteci

Osiguranim licima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od sutra, 15. januara, uapotekama na recept će biti dostupne nove terapije i to za hipertenziju, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, ulcerozni kolitis i hemofiliju, a uvode se i dvije nove farmaceutske usluge.

NOVI LIJEKOVI OD SUTRA Olakšanje za oboljele od hemofilije, terapiju će moći uzimati na recept u apoteci
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Na Listu A lijekova koji se izdaju na recept uvršteni su lijekovi ”aklidinijum bromid, formoterol” prašak za inhaliranje kojeg koriste oboljeli od hronične opstruktivne bolesti pluća i lijek ”mesalazin rektalna suspenzija”, koji se primjenjuje kod akutnih faza ulceroznog kolitisa.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kažu da je riječ o efikasnim terapijama zahvaljujući kojima se smanjuje potreba za hospitalizacijama pacijenata.

-Takođe, na Listu A su uvršteni i rekombinovani faktori koagulacije (”moroktokog alfa” i ”simoktokog alfa”) koje koriste oboljeli od hemofilije. Naime, ovi lijekovi su od ranije dostupni oboljelima, ali samo u UKC-u RS, jer se nalaze u Programu lijekova i nabavlja ih Fond putem javnih nabavki. Kako bi se olakšalo oboljelima, naročito iz drugih krajeva Srpske, da ne moraju da dolaze u UKC RS samo radi terapije, uvrštavanjem ovih lijekova i na Listu lijekova koji se izdaju na recept, oni će ubuduće biti dostupni oboljelima od hemofilije i u apotekama – kažu oni.

Pročitajte još

Kažu da će se na ovaj način poboljšati i olakšati dostupnost terapija pacijentima.

-Na Listu B uvršten je lijek ”zofenopril” za hipertenziju, koji doprinosi boljoj kontroli pacijenata, što dugoročno rezultira smanjenjem razvoja komplikacija. Ovaj lijek pruža dodatnu zaštitu srca i krvnih sudova. Napominjemo da za lijekove sa Liste B sva osigurana lica učestvuju u troškovima u iznosu od 50% cijene lijeka i niko nije oslobođen plaćanja. Za referentne lijekove sa Liste A FZO RS u potpunosti snosi troškove za osiguranike koji su oslobođeni plaćanja participacije, dok ostali plaćaju participaciju u iznosu od 10% cijene lijeka – dodaju iz FZO RS.

Kada je riječ o farmaceutskim uslugama, od 15. januara Fond će za osigurana lica finansiratidvije nove usluge u apotekama i to farmaceutsku uslugu izrade podijeljenih praškova i usluguizrade sirupa.

-Ove usluge su uvedene jer doze i oblici pojedinih lijekova nisu prilagođeni dječijem uzrastu, te djeca ne mogu da ih koriste. Naime, mnogi lijekovi koji se nalaze na našim listama dostupni su samo u obliku čvrstih farmaceutskih oblika koje mlađa djeca ne mogu da progutaju, a i doze nisu prilagođene za djecu. Iz tog razloga, FZO će početi finansirati pomenute usluge magistralne izrade lijekova u vidu praškova ili sirupa, a kako bi se djeci obezbijedile potrebne propisane terapije – ističu iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Ovim proširenjem, kažu, nastavili su praksu da se početkom svake godine uvode novi lijekovi na recept, kako bi se građanima povećala dostupnost terapija koje finansira obavezno zdravstveno osiguranje, odnosno kako bi osiguranici što manje novca izdvajali za lijekove i kako bi se unapređivala zdravstvenu zaštitu osiguranika.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu