Društvo

Novitović: Spremni smo produžiti boravak u Sloveniji ako bude potrebe

Ekipa od 12 članova pružiće sve od sebe da pomogne narodu Slovenije u saniranju posljedica katastrofalnih poplava. Trebalo bi da ostanemo tamo deset dana, ali smo spremni da naš boravak bude i duži ako bude bilo potrebe.

Milan Novitović
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Rekao je to vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite RS Milan Novitović nakon što je juče Savjet ministara BiH donio odluku o upućivanju dva tima civilne zaštite u Sloveniju da bi toj zemlji pomogli pri saniranju posljedica katastrofalnih poplava.

– Takođe Vlada Republike Srpske je prethodno usvojila našu informaciju da je Slovenija zatražila pomoć putem evropskog Mehanizma civilne zaštite radi otklanjanja posljedica poplava izazvanih olujnim nevremenom i velikom količinom padavina prethodnih dana i dala saglasnost da idemo tamo – rekao je Novitović, koji je vođa tima iz Srpske.

Dodao je da je rezultat slanja dvije ekipe u Sloveniju dobar primjer kako vlade Srpske i FBiH zajedno sa Ministarstvom bezbjednosti na nivou BiH mogu uspostaviti dobru komunikaciju i raditi stvari na pravi način i kako zakon propisuje.

– Pomoći ćemo građanima te zemlje. Naš tim broji 12 članova. Mislim da ekipa iz FBiH broji nešto više, oko 20 članova. Timovi su formirani u skladu sa evropskim standardima. U našoj ekipi je vođa tima, njegov zamjenik, oficiri za bezbjednost i vezu, ali i operativa za mašine – rekao je Novitović, koji je izrazio očekivanje da će već danas biti na terenu.

Novitović, koji je protekli vikend boravio u Sloveniji, naveo je da je stanje nakon poplava katastrofalno te dodao da bi prema usvojenoj odluci u Sloveniji trebalo da ostanu deset dana.

Pročitajte još

– Sa druge strane naveli smo da u slučaju potrebe postoji mogućnost zamjene ljudstva da bi tim bio funkcionalan i na raspolaganju građanima Slovenije i nakon tih deset dana. Ekipa je spremna da pruži sve na terenu što se od nas bude očekivalo – zaključio je Novitović.

Savjet ministara BiH je juče na vanrednoj sjednici donio odluku o upućivanju pomoći Sloveniji u skladu sa evropskim Mehanizmom civilne zaštite.

Sloveniju su protekle sedmice pogodile katastrofalne poplave u kojima je život izgubilo šest osoba. Iz slovenačkog Instituta za javno zdravlje juče je saopšteno da je na području Mežiške doline u Koruškoj došlo do širenja crijevnih zaraznih bolesti nakon poplava.

Iz Instituta pretpostavljaju da je uzrok infekcije kontaminirana voda ili hrana. Stanovništvu je preporučeno da koristi flaširanu vodu, kao i da vodu iz česme prokuvavaju i koriste isključivo za ličnu higijenu, piše Glas Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu