Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Očekuje se odluka o ZABRANI IZVOZA trupaca iz BiH

Biznis
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nadležni u Srpskoj očekuju da Savjet ministara BiH uskoro usvoji inicijativu o zabrani izvoza sirovih trupaca, odnosno neobrađenog drveta iz BiH, što je mjera koja je predložena prije više od godinu dana.

Na ovaj način se želi pomoći razvoj domaće drvoprerađivačke industrije, obrazložili su više puta i iz Vlade RS, te iz granskog udruženja Privredne komore RS.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić ovaj stav Vlade RS ponovio je i nedavno, prilikom potpisivanja petogodišnjih ugovora koji se odnose na zagarantovane količine šumskih drvnih sortimenata, između 49 strateških preduzeća u ovoj oblasti i “Šuma RS”, ali i govoreći o perspektivi sektora drvoprerade na nedavno završenom Forumu dijaspore u Banjaluci.

– Bitno je obezbijediti sirovinu drvoprerađivačima, jer postoji velika potražnja iz inostranstva. Idemo u pravcu zabrane, ograničenja ili uvođenja taksi na izvoz trupaca. To moramo da radimo sa Federacijom BiH, jer je prioritet da što više sirovine ostane ovdje – objasnio je Pašalić tokom Foruma dijaspore.

Iz ovog ministarstva su potom poručili i da su sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dogovorili koncept koji se odnosi na zabranu izvoza šumskih drvnih sortimenata, odnosno uvođenje taksi na rezanu građu i cijepani ogrijev.

– Biće formirana zajednička radna grupa Republike Srpske, Federacije BiH i nivoa BiH koja će se baviti ovim pitanjem – objasnio je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Goran Zubić, prilikom potpisivanja ugovora sa strateškim preduzećima za preradu drveta.

Po njegovim riječima, potpisivanjem ovih petogodišnjih ugovora žele se garantovati minimalne količine drvnih sortimenata i dinamika njihove isporuke.

Po ovim ugovorima, “Šume RS” imaju obavezu da finalnim prerađivačima obezbijedi sirovine, što su pozdravili i predstavnici drvoprerađivačkih preduzeća, ali i oni se nadaju skoroj zabrani izvoza neobrađenog drveta. Ovu mjeru su među njima posebno zagovarali oni koji se bave proizvodnjom namještaja i drugih proizvoda visokog stepena finalizacije, te izvoze na tržište Evropske unije.

Vlada RS je, podsjećamo, još u junu prošle godine zauzela stav da izvoz neobrađenog drveta iz BiH treba zabraniti na dvije godine, te je ovakvu zabranu zatražila od Savjeta ministara BiH.

Zatražili su i da se istovremeno na izvoz rezane građe bukve i hrasta uvede taksa, a po tadašnjem prijedlogu, po toni ili kubnom metru plaćalo bi se 120 KM za hrast, a za bukvu 60 KM. Vlada je zatražila da se zaštite i domaći potrošači koji koriste ogrijevno drvo tako što će se uvesti taksa na izvoz cijepanog ogrijevnog drveta, takođe na dvije godine. Za to bi se, po prijedlogu, plaćalo 25 KM po toni, odnosno 18 KM za kubni metar.

 

Foto: Shutterstock

Slične zahtjeve za Savjet ministara imaju i iz Federacije BiH, a visina tada predloženih taksi je bila rezultat upravo usaglašavanja sa njihovim potrebama.

U Udruženja šumarstva i prerade drveta RS tada su poručili da su takve zabrane opravdane i neophodne.

– U Republici Srpskoj smo imali privremenu mjeru zabrane prometa koja je trajala šest mjeseci. Treba naći neko trajnije rješenje za snabdijevanje naših drvoprerađivača, zbog čega je pokrenuta i ova inicijativa, a podržali su je i nadležni u Federaciji BiH. Svjesni smo da to ne može biti mjera na duge staze, ali će pomoći da se trenutno poboljša snabdijevanje naših firmi, jer svake godine imamo primjedbe da nema kontinuiteta u snabdijevanju sirovinom – objasnio je ranije predsjednik Udruženja Lazo Šinik.

Po podacima ovog Udruženja, drvoprerađivači koji se bave izvozom rezane građe nemaju veliko tržišni udio po vrijednosti proizvodnje koju ostvaruju, ali su brojčano daleko veći od finalnih proizvođača. Jedan od ciljeva Vlade RS i resornog ministarstva je, međutim, upravo da se smanji broj primarnih drvoprerađivača, a poveća broj polufinalnih i finalnih proizvođača.

Vlada Republike Srpske definisala je krajem prošle godine i kriterijume na osnovu kojih će biti određivana strateška preduzeća u drvopreradi sa kojima će biti potpisani petogodišnji ugovori, sa garantovanim količinama sirovina.

Samo 11 preduzeća finalne obrade

– Želio bih da imamo više finalista u oblasti drvoprerade. Od 330 preduzeća samo 11 se bavi finalnom obradom – rekao je premijer RS Radovan Višković nakon potpisivanja ugovora sa strateškim preduzećima, dodajući i da ovi ugovori garantuju veću stabilnost i sigurnost proizvodnje.

Po njegovim riječima, drvoprerada raste i u spoljnotrgovinskoj razmjeni.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO