Društvo

Od 1. novembra obavezna zimska oprema: Vozači odlažu nabavku i montažu zimskih guma u poslednji čas

Zimske gume nisu jedini dio obavezne zimske opreme, ali svakako su najvažniji dio zimskog arsenala.

Od 1. novembra obavezna zimska oprema: Vozači odlažu nabavku i montažu zimskih guma u poslednji čas
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

 Posjedovanje zimske opreme važi u periodu od 1. novembra do 1. aprila iduće godine. Ipak, proljetno vrijeme ostavlja još prostora za korištenje ljetnih guma uz poštovanje zakonskih propisa.

Iako su vozači generalno kampanjci i odlažu nabavku ili montažu postojećih zimskih guma u poslednji čas, a u tome im pomažu i proljetne temperature, zakon kaže da obavezna zimska oprema na vozilima važi od 1. novembra, što je ujedno i 15 dana raniji rok koji je uveden prije par godina. Bez obzira što na cestama nema snijega, niske temperature ispod 7 stepeni celzijusa su neprijatelj ljetnih guma, koje tada gube elastičnost i stepen prijanjanja.

Pročitajte još

Iako zakonski možete proći sa ljetnim gumama s minimalno 4 mm dubine profila i pratećim lancima ili nekim novitetom kao njihovom alternativom u pripremi za montažu, takav scenarij treba izbjeći. Ipak, proljetno vrijeme ostavlja još prostora za korištenje ljetnih guma, ali treba poštovati zakon i biti na oprezu.

Adekvatne zimske gume sa oznakom MS, M+S i druge gume sa istaknutom ”pahuljicom” najbolja su odbrana od niskih temperatura, snijega, leda i drugih padavina. Sva motorna vozila, osim traktora i dvotočkaša dužna su poštovati propise o obaveznoj zimskoj opremi. Zimske gume takođe trebaju imati minimalno 4 mm dubinu ”šare” i adekvatan pritisak kako bi povećali ”grip”, te smanjili oštećenje i potrošnju goriva. Informacije o adekvatnom pritisku zraka u gumama su jako važne, a nalaze se obično na unutrašnjoj strani okvira vrata ili pratećoj knjižici u pretincu.

Neispravan pritisak može uticati na upravljanje i kočenje. Čak i nove gume znaju gubiti pritisak, te ih jednom mjesečno treba prekontrolisati, piše Klix.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Šta kaže Službeni glasnik BiH

U razdoblju od 1. novembra do 1. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uslove, vozila, izuzev vozila kategorije “L” (motocikl), “T” i “C” (traktor), moraju posjedovati opremu za saobraćaj u zimskim uslovima.

Zimska oprema obuhvata: gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili gume za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Vreća pijeska i lopata za teretna i laka komercijalna vozila više nisu obavezni u paketu zimske opreme.

 Pneumatici na vozilima moraju odgovarati dimenzijama što ih je prijavio proizvođač, zavisno o najvećoj dopuštenoj brzini kretanja vozila i najvećem dopuštenom opterećenju osovina na kojima su pneumatici postavlјeni, te na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti, konstrukciji, marki, proizvođaču i tipu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu