Svijet

Od brižnog oca do organizatora zločina: Otkriveno šta je radio otac ubijene Vanje (14) nakon njene otmice

Aleksandru Gorčevskom, ocu kidnapovane i ubijene Vanje Gorčevske (Đorčevske) iz Skoplja, određen je pritvor od 48 sati, kao jednom od osumnjičenih u slučaju monstruoznog ubistva njegove kćerke.

Vanja, Aleksandar Gorčevski
FOTO: MUP SEVERNE MAKEDONIJE / RINGIER

Kako je Blic ranije pisao, Aleksandar je navodno dao informacije glavnom osumnjičenog Ljupčetu Pavleskom-Palču, koji je dalje to proslijedio svojim saučesnicima.

– Na ulazu u zgradu odvode je, stavljaju vezanih ruku i nogu u vreću za spavanje i izvode i stavljaju u gepek vozila. Ispred vozila ‘sitroen’ je išlo vozilo ‘reno’, koje se sve vrijeme kretalo ispred njih i odvezeni su na lokaciju van Skoplja. Tu se, prema riječima svjedoka, dogodilo ubistvo, a nakon toga je vozilo zapaljeno – naveo je ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Dvojica osumnjičenih koji su vozili “sitroen” kojim je Vanja kidnapovana, uveče su dobili informaciju da će kobnog jutra biti sama i u koje vreme, prenosi Blic.

Nestala djevojčica iz Makedonije
FOTO: МИНИСТЕРСТВО ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ / SCREENSHOT

Majka prijavljuje nestanak, a gdje je u svemu tome otac?

Vanjin nestanak prijavljuje majka Zorica oko 8.35, nakon što joj iz njene škole javljaju da Vanja nije došla na nastavu. Policija pokreće potragu i tada još uvjek nema navoda da je kidnapovana.

Istovremeno, Vanja se već nalazi u automobilu “sitroen”, čiji je vlasnik ubijeni Velesovčanin Panče Žežovski (74), koji je krenuo ka skopskim Mirkovcima. Tačna lokacija u selu nije poznata.

Aleksandar prijavljuje nestanak svoje kćerke oko 11 časova, sat vremena nakon što je Palčo pucao i ubio Vanju na oko 40 minuta od njenog stana, a potom zakopao njeno tijelo u rupu. Makedonski MUP dobija prijavu od oca, bez ikakvih sumnji i detalja, i on tada nije osumnjičen kao jedan od odgovornih za osmišljavanje zločina.

Zgrada ispred koje je oteta Vanja Gorčevski
FOTO: TV TELMA / SCREENSHOT

Njena majka oko 12 časova objavljuje apel na Fejsbuku da joj je kćerka nestala, kada je portal „Skopja1” kontaktira, ali bez novih informacija o kćerki, za kojom se intenzivno traga.

Na pitanje da li su ona ili otac sa nekim imali poremećen odnos — demantovala je navode i objasnila da provode dosta vremena zajedno, i da je bivši suprug stalno sa porodicom, tačnije Vanjom i njenom sestrom.

– Razvedeni smo, ali nemamo prekinutu vezu. Evo, tu je svaki dan, ima ključ od stana. Oboje smo orijentisani na djecu, nemamo prekinute veze. On je ovde, evo ga, sa mnom – navodi majka.

Kako je navedeno iz policije, motiv ovog dvostrukog ubistva je koristoljublje.

Zašto je motiv ubistva 14-godišnje devojčice koristoljublje?

“TV Telma” je navela da je Vanja Gorčevska kidnapovana zbog otkupa od njenih roditelja. Njena majka je u nedavnoj izjavi istakla da njen suprug ne koristi društvene mreže, jer, kako je navela “ne žele svi rizikovati svoj život“.

Takođe, prema pisanjima severnomakedonskih medija, Vanjina majka Zorica je nedavno prodala stan.

– Ne čitam komentare na društvenim mrežama. U nekim medijima se objavljuju moje navodne izjave, ako sam nešto rekla, izvlače se zaključci, izvrću riječi. Ističem da sam zadovoljna radom policije, sve je u njihovim rukama. Ako iko može pronaći moje djete, to su institucije koje su za to nadležne. Mi, šta možemo da učinimo? Hoćemo li pretražiti ulice? Zato molim da prestanemo sa nagađanjima i neistinama, ovo je zaista teško razdoblje za našu porodicu – apeluje majka.

O brojnim reakcijama u javnosti oko Vanjinog oca, gdje je i zašto se ništa javno ne objavljuje, kaže kako je poput oca, cijela porodica u ovim trenucima na okupu.

– Vanjin otac Aleksandar ne koristi društvene mreže. Možda je to nekome neshvatljivo, ali ne žele svi rizikovati svoj život. Ni ja ne objavljujem puno na društvenim mrežama i ne vidim tu ništa sporno. Aleksandar nema rizično zanimanje, pojašnjava majka, povodom nagađanja da je možda Vanja oteta zbog, kako su pisali makedonski mediji, posla njenog oca.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije