Svijet

"ODRAZ NAVIKE VAŠINGTONA DA GLOBALNO DOMINIRA" Novi zakon u SAD bi mogao potkopati globalne antidoping napore

Takozvani "Rodčenkov zakon", čiji je cilj borba protiv dopinga u sportu, u stvari je odraz navike Vašingtona da dominira na globalnom nibou, ocijenila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"ODRAZ NAVIKE VAŠINGTONA DA GLOBALNO DOMINIRA" Novi zakon u SAD bi mogao potkopati globalne antidoping napore
FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Zakon, potpisan u petak, daje američkim sudovima pravo da donose presude o slučajevima upotrebe dopinga na međunarodnim sportskim takmičenjima, u kojima učestvuju američki sportisti.

Taj akt je dobio ime po bivšem šefu ruske nacionalne antidoping laboratorije Grigoriju Rodčenku, koji je postao ključni izvor inforamcija za Svjetsku antidoping agenciju (VADA) o navodnom državnom doping programu u Rusiji.

I sama VADA izrazila je zabrinutost zbog ovog čina, jer bi mogao potkopati globalne antidoping napore.

Zaharova je navela da SAD ne mogu priznati da više ne mogu biti konkurentni, što je u suprotnosti sa njihovom unutrašnjom ideologijom.

Ona je istakla da će potpisivanje takozvanog “Rodčenkovog zakona” omogućiti SAD da opravda svoje neuspjehe u sportu, prenosi večeras Sputnjik.

Prema njenim riječima, Vašington nikada neće priznati svoje poraze, neuspjehe ili nesposobnost “da predvodi neki događaj u kome oni učestvuju”.

– Na osnovu toga sve funkcioniše u SAD. I onda oni ili odbace postojeća pravila i propise, ili ih modfikuju i prilagode sebi ili izađu sa nekom vrstom virtuelne realnosti, a onda prisile sve ostale da to prihvate kao aktuelnu realnost – rekla je Zaharova.