Svijet

NAJAVLJENI NOVI PROTESTI U Poljskoj zvanično stupio na snagu kontroverzni zakon o zabrani abortusa

Zakon o zabrani abortusa u gotovo svim uslovima zvanično je stupio na snagu u Poljskoj nakon što je konzervativna desničarska vlada saopštila kako je u srijedu ova odluka objavljena u Službenim novinama.

NAJAVLJENI NOVI PROTESTI U Poljskoj zvanično stupio na snagu kontroverzni zakon o zabrani abortusa
FOTO: RADEK PIETRUSZKA/EPA

Kontroverzni zakon je u prvoj fazi usvojen još u oktobru 2020. godine ali je njegovo konačno usvajanje odgođeno zbog masovnih protesta nezadovoljnih građana širom Poljske koji nisu bili za usvajanje ovog zakona, prenosi Klix.

Protesti zbog zabrane abortusa trajali su danima, a organizacija “Strajk Kobiet” i danas održava proteste u manjem obimu u Varšavi i drugim poljskim gradovima.

Nakon što je odgođeno konačno usvajanje zakona, u srijedu 27. januara desničarska vlada Poljske objavila je na zvaničnom Tviter nalogu kako će zakon biti usvojen nakon objave u Službenim novinama.

– Ustavni sud predstavio je pismeno obrazloženje zakona koji štiti život. U skladu sa ustavom, zakon će biti objavljen u srijedu u Službenim novinama – napisali su iz vlade.

Podsjetimo, Ustavni sud Poljske koji je pod kontrolom vladajuće konzervativne partije Pravda i zakon, donio je odluku kojom je zabranio postupak abortusa u Poljskoj u gotovo svim slučajevima.

Prema novom zakonu, žene u Poljskoj će imati pravo na abortus samo u dva slučaja i to ukoliko je majčin život u opasnosti, ili u slučaju ako je trudnoća posljedica silovanja. Ranija odluka kojom se abortus dozvoljava u slučaju da je došlo do oštećenja fetusa izbačena je iz novog zakona.

Poljska je kroz istoriju nekoliko puta donosila slične zakone koji su tretirali pitanje abortusa, a prema zvaničnim podacima kada je u pitanju Evropska unija, Poljska ima ubjedljivo najrigoroznije zakone ove vrste.

Zbog nemogućnosti da se abortusi obavljaju u bolnicama i zbog manipulacije podacima, žene u Poljskoj se sve češće odlučuju na ilegalne abortuse, a takvih slučajeva je više od 200.000 tokom jedne godine.

Nakon što je zakon o abortusu zvanično stupio na snagu, nezadovoljni građani najavili su nove proteste koji su već održani u srijedu ispred prostorija vladajuće stranke, a trebali bi se nastaviti i u narednim danima na ulicama poljskih gradova.