Društvo

Oduzeta roba na letu iz Istanbula: Pokušali da u BiH PROŠVERCUJU ZUBNE IMPLANTATE

Carinici su danas na sarajevskom aerodromu privremeno oduzeli zubne implantate i drugu robu u vrijednosti od oko 40.000 KM.

Oduzeta roba na letu iz Istanbula: Pokušali da u BiH PROŠVERCUJU ZUBNE IMPLANTATE
FOTO: UIO

Roba je oduzeta od četiri osobe koje su državljani BiH prilikom pojačane kontrole putnika koji su stigli na Aerodrom Sarajevo letom iz Istanbula, a pojedini mediji u Federaciji BiH su objavili da su dvije profesorice sa Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, koje su bile na službenom putu u Istanbulu, pokušale da prokrijumčare zubne implantate.

FOTO: UIO
FOTO: UIO

– Na osnovu anonimne prijave na otvorenu liniju UIO “Stop švercu” da će na današnjem letu iz Istanbula u Sarajevo pokušati da se prokrijumčare zubni implantati, ovlašteni službenici UIO obavili su detaljni pregled svih putnika i njihove prtljage. Tom prilikom je kod četiri lica pronađena roba koja nije bila prijavljena za uvozno carinjenje, već se pokušala prokrijumčariti u carinsko područje BiH. Radi se o zubnim implantatima i drugoj tehničkoj opremi, jednom iPad, jednom iPhone telefonu, kao i torbama i novčanicima. Predmetna roba privremeno je oduzeta od lica sa inicijalima T.P.S, K.L, Č.B i T.Č.A – saopšteno je iz UIO BiH.

Protiv osoba kod kojih je pronađena navedena roba bit će pokrenuti zakonom predviđeni postupci.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Prihvati notifikacije