Svijet

OPASNO I ČUVANO Zavirite u laboratoriju gdje se analiziraju najsmrtonosniji virusi svijeta (VIDEO)

Dobro došli u tajnu britansku laboratoriju u kojoj se istražuju zaštita od hemijskog oružja, balistika, eksplozivi i sajber-bezbjednost.

OPASNO I ČUVANO Zavirite u laboratoriju gdje se analiziraju najsmrtonosniji virusi svijeta (VIDEO)
FOTO: PROFIMEDIA

BBC je dobio dopuštenje za posjetu Porton Downu. Njihovom je novinaru omogućeno da vidi kako izgleda ta tajnovita ustanova te je prvi put ušao u laboratoriju četvrtog nivoa. Radi se o nivou na kojem ekipa Odbrambenog laboratorija za nauku i tehnologiju analizira najsmrtonosnije viruse na svijetu  ebolu i marburg. Frank Gardner, BBC-jev reporter zadužen za bezbjednosni sektor, sastao se tamo s jednim od naučnika.

U zgradi za biološku izolaciju se čuvaju patogeni četvrtog nivoa, odnosno oni najopasniji.Oni koji mogu ubiti. Najbliže što se neko izvana može približiti laboratoriji trećeg nivoa je pogled kroz mali okrugli prozor. Iza njega je laboratorija u kojoj se radi sa živim bakterijama bubonske kuge.

– Ovdje se radi na projektu novih antibiotika i zaštite osoblja u Velikoj Britaniji, u kojem se koriste i bakterije bubonske kuge – govori Rori, jedan od najmlađih naučnika zaposlenih u Porton Downu.

Zaraženi bubonskom kugom pate od groznice, povraćanja i natečenih limfnih čvorova, a u konačnici mogu i umrijeti. Ali to je samo jedan od smrtonosnih patogena koji se ovdje istražuju. Dalje niz hodnik nalaze se crvena vrata, iza kojih je četvrti nivo. To je najviši stepen izolacije i tu se radi na virusima ebole i marburga, najopasnijim patogenima.

Kontakt s oba spomenuta virusa izaziva snažnu reakciju i može biti fatalan pa naučnici pri svakom ulasku i izlasku prolaze kroz rigorozni bezbjednosni postupak. Frank Gardner prvi je dobio priliku razgledati očišćenu verziju laboratorija.

– Naviknuli smo se stalno koristiti rukavice, skidati ih i stavljati više puta dnevno. Tako sam shvatio da je hidratantna krema vrlo korisna stvar i moj radni sto prepun je različitih vrsta krema – objašnjava Rory, prenosi Index.

U ovakvoj strogo čuvanoj laboratorijinaučnici su potvrdili da je nervni otrov novičok korišten za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke prošle godine u Solsberiju. Na pitanje da li je taj slučaj došao kao upozorenje za ljude koji rade u Porton Downu, Rori odgovara: “To je dio našeg posla, zato smo ovdje. Obavićemo svoj posao najbolje što možemo.”

Međutim, sve spomenuto samo je manji dio posla koji se ovdje obavlja. U Porton Dovnu bave se i balistikom, eksplozivima, sajber-bezbjednošću i odbranom od hemijskog oružja. Unutar jednog od ostakljenih i izolovanih laboratorija nalazi se čovjek iz Portona, robotska lutka obučena u zaštitno odijelo s unutrašnjim senzorima, koji testiraju da li je otporno na nervne otrove i iperit. Čovjekoliki robot u prirodnoj veličini simulira pokrete vojnika u akciji. Nedavni napadi bojnim otrovima u Siriji ukazali su na potrebu i za takvim istraživanjima.

Video pogledajte OVDJE.