Digitalna Srpska

Opasnost od upotrebe vještačke inteligencije: Direktori Majkrosofta, Gugla i Alfabeta na sastanku sa zvaničnicima u Bijeloj kući

Bijela kuća će u četvrtak ugostiti izvršne direktore vrhunskih kompanija za vještačkuu inteligenciju, uključujući Alfabet Inc. Gugle i Majkrosoft, kako bi razgovarali o rizicima i zaštitnim mjerama jer tehnologija privlači pažnju vlada i zakonodavaca širom svijeta.

Bijela kuća
FOTO: BILL PERRY/SHUTTERSTOCK

Generativna vještačka inteligencija postala je popularna riječ ove godine, s aplikacijama kao što je ChatGPT koje su privukle pažnju javnosti, što je izazvalo žurbu među kompanijama da lansiraju slične proizvode za koje vjeruju da će promijeniti prirodu posla.

Milioni korisnika počeli su testirati takve alate, za koje pristalice kažu da mogu postavljati medicinske dijagnoze, pisati scenarija, kreirati pravne izvještaje i softver za otklanjanje grešaka, što dovodi do sve veće zabrinutosti oko toga kako bi tehnologija mogla dovesti do kršenja privatnosti, pogrešnih odluka o zapošljavanju i prevare i dezinformacija, prenosi France 24.

Pročitajte još

– Cilj nam je da imamo iskrenu diskusiju o rizicima koje vidimo u trenutnom i kratkoročnom razvoju AI – rekao je visoki zvaničnik administracije, govoreći pod uslovom anonimnosti zbog osjetljivosti ovog pitanja, prenosi Avaz.

Sastanak u četvrtak će uključivati Guglovg direktora Sandar Pičaia, Majkrosoftovog Satja Nadela, OpenAI-ja Sama Altmana i Anthropica Darija Amodeija, zajedno s potpredsjednicom Kamalom Haris i zvaničnicima administracije, uključujući Bajdenovog šefa osoblja Jefa Zientsa, savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džejka Salivana, direktora Nacionalnog ekonomskog vijeća Laela Brainarda i sekretarica za trgovinu Đinom Raimondom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije