Digitalna Srpska

Ovaj kurs možete preuzeti besplatno: Novi profesor informatike na Harvardu će biti ČetGPT

Univerzitet Harvard planira da koristi AI četbot sličan ČetGPT kao instruktora na svojim časovima informatike i računarstva.

Harvard
FOTO: CJ GUNTHER/EPA

Ove godine studentima koji upišu Informatiku 50: Uvod u informatiku, vodeći kurs kodiranja na Harvardu, na raspolaganju će biti novi alat za učenje: vještačka inteligencija.

Počevši od jeseni, studenti će moći da koriste AI da im pomognu da pronađu greške u svom kodu, daju povratne informacije o dizajnu studentskih programa, objasne nepoznate linije koda ili poruke o greškama i odgovaraju na pojedinačna pitanja – saopštenje je profesora CS50 Dejvida J. Malana koje je poslao putem svog e-mejla, prenosi The Harvard Crimson.

Pročitajte još

Ovo je nagli zaokret u odnosu na prošlu školsku godinu kada Harvard nije imao regulisanu upotrebu vještačke inteligencije na kraju jesenjeg semestra 2022. godine.

Međutim, studenti neće koristiti ČetGPT ili GitHab Kopilot, koji su popularni među programerima. Profesor Malan kaže da su ti alati “trenutno previše korisni”.

Umjesto toga, Harvard je razvio sopstveni veliki jezički model, “Ce-Es50 bot” koji će biti “sličan po duhu”, ali će se fokusirati na “vođenje učenika ka odgovoru, a ne da im daje gotove.”

Ce-Es50 će takođe biti dostupan studentima koji nisu sa Harvarda.

– Čak i ako niste student na Harvardu, dobrodošli ste da preuzmete ovaj kurs besplatno i prođete kroz 11 nedjelja kursa – navedeno je na sajtu Harvarda.

Nastavnici u drugim institucijama takođe mogu licencirati materijal za sopstvene kurseve, prenosi Kliks.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije