Svijet

OPERACIJA U CRVENOM MORU Grčka zvanično predvodi pomorsku misiju EU

Grčka se danas zvanično saglasila da učestvuje i predvodi pomorsku bezbjednosnu operaciju EU u Crvenom moru radi zaštite brodske trgovine od napada pripadnika jemenskog pobunjeničkog pokreta Huti.

OPERACIJA U CRVENOM MORU Grčka zvanično predvodi pomorsku misiju EU
FOTO: YAHYA ARHAB/EPA

Komitet za bezbjednost na čijem je čelu grčki premijer Kirjakos Micotakis naredio je učešće grčke fregate u operaciji “Aspides” koja je pokrenuta prošle sedmice.

Misijom će biti rukovođeno iz vojne baze u Larisi u centralnom dijelu Grčke pod komandom admirala grčke mornarice Vasilijosa Griparisa.

Pročitajte još

U apsolutnom je interesu EU održavati otvorenim linije trgovine i od egzistencijalne je potrebe za Grčku – naglasio je grčki ministar odbrane Nikos Dendijas u obraćanju prošle sedmice parlamentarnom komitetu.

On je operaciju “Aspides” opisao kao odbrambenu i napomenuo je da Grčka neće učestvovati u napadima predvodđenim Amerikom na vojne mete pobunjenika u Jemenu.

Grčka direktno osjeća posljedice napada pobunjenika na brodove u Crvenom moru, jer je u luci Pirej u januaru na kontejnerskom terminalu registrovan pad aktivnosti od 12,7 odsto.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu