Svijet

Huti oštetili podmorske kablove u Crvenom moru: Napali najdužu mrežnu magistralu i uništili vezu Evrope i Azije

Vijest da su jemenski Huti pogodili četiri komunikaciona kabla u Crvenom moru, zbog čega su narušene internet veze Evrope i Azije, iznenadila je samo neupućene.

Huti oštetili podmorske kablove u Crvenom moru: Napali najdužu mrežnu magistralu i uništili vezu Evrope i Azije
FOTO: EPA/YAHYA ARHAB, GOOGLE EARTH / RINGIER

To je scenario koji se očekuje već mjesecima i bilo je samo pitanje vremena kada će nam stići vijest poput ove iz prve rečenice.

Ispod površine mora koje razdvaja Arabijsko poluostrvo i Rog Afrike, prolaze kablovi koji provode internet saobraćajTuda prolazi 100 odsto internet veza između Evrope i Azije. Ujedno, to je najvažnija i najduža internet magistrala na svijetu koja vodi od Tokija do Pariza. Stručnjaci već godinama upozoravaju da bi bilo dovoljno da neki brod, namerno ili slučajno, spusti sidro gdje ne treba i da pokida sve podvodne veze.

Pročitajte još

Za sada nije poznato da li su Huti namjerno ili slučajno pogodili kablove koji pripadaju kompanijama AAE-1, Sikom, EIG i TGN. Prijavljeni su problemi u vezama Evrope i Azije, ali je najveći poremećaj internet komunikacije zabilježen u zemljama Persijskog zaliva i Indiji. Procjene su da je šteta po komunikacijske aktivnosti značajna, ali ne i kritična, jer kroz isti region prolaze i drugi kablovi. U svakom slučaju, popravka podvodnih kablova može da potraje najmanje osam nedjelja. Istovremeno, postoji rizik od novog napada Huta.

Bab El Mandeb u prevodu znači “kapija tuge”. Moreuz je ime dobio zbog velikog broja morskih nesreća kroz istoriju. Tu su brodove napadali pirati, a plovidba je izuzetno opasna zbog jakih morskih struja. Sada tuda prolazi plovni put ka Sueckom kanalu kroz koji prolazi četvrtina svjetske pomorske trgovine. Ona se mjeri u milijardama tona, prenosi Mondo.

Inače, istok Afrike je u ljudskoj istoriji značajan kao rodno mjesto homo sapijensa koji se tamo pojavio prije oko 150.000 godina. On se odatle naselio u Aziji, Evropi i kasnije Americi. Vjeruje se da je tada Bab El Mandeb bio dovoljno uzak da ga homo sapijens prepliva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu