Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Opraštamo im sve vile i milione

Kolumne
Autor:

Foto: RAS Srbija

Poznati kao narod koji decenijama trpi i prašta greške svojih predstavnika usvojili smo i jedan fenomen, a to je da govorimo kako političari stalno lažu i da im istovremeno sve vjerujemo.

Znamo da već godinama obećavaju da će standard biti bolji, da će se otvarati nova radna mjesta, da će se iskorijeniti siromaštvo i da ćemo krenuti naprijed. Znamo da lažu, jer već skoro tri decenije od toga ništa nema, ali vjerujemo im. Pa obećali su.

Obećali su i Švajcarsku, a napravili Vijetnam; obećali su puteve, napravili kozje staze; obećali povećanje penzija, dali nam akcize; obećali veću prosječnu platu, rade na povećanju PDV; obećali EU, a vode u NATO… Obećali svašta i slagali, ali vjerujemo im, sve im vjerujemo i glasamo za njih. Tu smo za njih, sakupićemo novac, povećati natalitete, napuniti budžet i zaokruživati DA na referendumima.

Sve hoćemo.

Tu smo da praštamo i slijepo vjerujemo njima, a ne svojim očima, tu smo da se divimo i čudimo imovinskim kartonima političara, da komentarišemo njihove bankovne račune, brojimo auta, stanove, vikendice i ostalo o čemu većina nas samo može da sanja.

Tu smo i da vjerujemo da je to sve što imaju, jer nikome na pada na pamet da provjerava kako su stekli bogatstvo, šta su radili prije rata, koliko imovine su prebacili na žene, djecu, očeve, prijatelje, braću, kumove, vozače… Opraštamo im i ako zaborave prijaviti po neki milion, neku firmu u Srbiji, stan u Beču ili vilu u Crnoj Gori.

Nema veze, naše je da glasamo, a ne da pitamo.

Toliko su navikli da nikome ne odgovaraju da se ni instutucije, koje imaju pravo da provjere porijeklo imovine i tačnost prijavljenih podataka, ne hvataju posla, a mi vjerujemo institucijama.

Dragi moji građani, mi im ovaki savršeno odgovaramo i ne daj bože da se bunimo i tražimo istinu i poštovanje ljudskih prava, jer možemo da ih naljutimo, pa da političari počnu da protestuju, jer su nezadovoljni građanima.

Sve je moguće; eno u Srbiji „građani“ protestuje protiv opozicije, što ne bi i političari protiv građana koji im ne odgovaraju. Ali, ne treba da se brinemo, super smo mi njima, čim mogu da postanu milioneri za par godina, a da ih niko ne pita – Kako?!

I tako, dok nam milioneri vade i zadnju marku iz džepa, pitanje za milion maraka za naše građane je – koliko još možemo da trpimo?!

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO