Digitalna Srpska

Osnivač Vikipedije pokrenuo NOVU DRUŠTVENU MREŽU, koja bi mogla ZAMIJENITI Fejsbuk i Tviter

Jedan od osnivača Vikipedije, Džimi Vels, želi da napravi alternativu Fejsbuku i Tviteru. Još prije dvije godine on je lansirao Vikitribjun, onlajn publikaciju čiji cilj je bila borba protiv lažnih vijesti, tako što će objavljivati izvještaje reportera i novinara “amatera”.

Osnivač Vikipedije pokrenuo NOVU DRUŠTVENU MREŽU, koja bi mogla ZAMIJENITI Fejsbuk i Tviter
FOTO: SHUTTERSTOCK

S obzirom na to da taj projekat nikad nije uspio da zaživi, Vels je riješio da promijeni strategiju. Vikitribjun je preobražen u VT:Soušl, društvenu mrežu i platformu za dijeljenje vijesti.

On se nada da će vremenom ta mreža postati popularna kao Fejsbukj i Tviter, jer po ugledu na njih korisnicima omogućava da dijele postove.

VT:Soušl će biti finansiran donacijama, a ne reklamama. Taj poslovni model se po Velsu pokazao neuspješnim jer je donio ogromnu količinu sadržaja niskog kvaliteta.

Za razliku od pomenutih društvenih mreža čiji algoritmi “na vrh” guraju postove sa najviše komentara ili lajkova, VT:Soušl uvijek prvo prikazuje najnovije linkove.

Ideja je da ova društvena mreža obuhvati i male niše, da gađa male zajednice, kojima će obezbijediti efikasno sredstvo za promociju i komunikaciju.

VT:Soušl će uvek biti besplatan za pristup, mada ako želite da joj se pridružite, morate da se registrujete na listu čekanja, donirate novac ili da pozovete prijatelje.

Iako je stara tek mjesec dana, nova društvena mreža već ima 50.000 korisnika.

(b92)