Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“OSRAMOTILA RUSIJU I NJEN NAROD” Ruski konzervativci tražili od Lavrova da KAZNI ZAHAROVU zbog jedne izjave u Guči

Svijet
Autor:

Foto: Goran Srdanov/RAS Srbija

Marija Zaharova, zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije, javno podržava rušioce društvenog morala, stoji u žalbi koju su ministru Sergeju Lavrovu poslali predstavnici Savjeta za zaštitu javnog morala, kulture i tradicionalnih porodičnih vrijednosti iz Novosibirska, organizacije koja zastupa ekstremno pravoslavlje.

Oni su žalbu Lavrovu pisali poslije gostovanja Marije Zaharove u Guči, gdje je bila zajedno sa srpskim ministrima Ivicom Dačićem i Nenadom Popovićem, a u postu na Fejsbuku je napisala kako je obećala da će sljedeće godine dovesti u Guču pank grupu “Lenjingrad”.

– Mislim da mogu da vam odam tajnu: pošto je festival u Guči međunarodni, mnogi su mi rekli kako bi željeli da na njemu vide ruske izvođače, na primjer grupu “Lenjingrad”. Odmah sam pozvala Sergeja Šnurova (osnivača benda, prim. aut), koji mi je rekao kako mu je to veoma zanimljivo i postoji mogućnost da dođe sljedeće godine. Mislim da on može da bude dobra konkurencija trubačima u Guči, nećete zažaliti ako dođe – navela je Zaharova.

Foto: Zoran Žestić/Tanjug/AP

Međutim, pravoslavni aktivisti iz Novosibirska osuđuju takav postupak i traže od Lavrova da reaguje. Oni navode da je time Zaharova “osramotila Rusiju i njen narod” jer poziva “skandaloznu grupu koja propagira alkoholizam i pušenje” na festival u “bratskoj Srbiji”.

– Vulgarnosti, opscenosti, propaganda pušenja i pijanstva, karakteristični za ovu grupu, nikada nisu bili ono čime se Rusija predstavlja. Kulturna diplomatija treba da radi na jačanju međunarodnog autoriteta države – navodi se u pismu pravoslavnih aktivista.

Oni traže da Lavrov pozove Zaharovu na odgovornost “bar zbog organizovanja vulgarnih koncerata, ako već ne vidi njene nezakonite aktivnosti”.

– Visoki državni zvaničnik, direktor Departmana za informisanje i štampu Ministarstva inostranih poslova, diskredituje veliku rusku kulturu u očima Srba – naveli su oni u žalbi Lavrovu.

Inače, grupa “Lenjingrad” jedna je od najpopularnijih u Rusiji, iako je zabranjena na mnogim radio-stanicama, a njen osnivač, Sergej Šnurov, poznat kao Šnur, bio je prije dvije godine muzičar sa najvećom zaradom u Rusiji od 11 miliona dolara godišnje. Ta grupa poznata je po tekstovima u kojima ima puno psovki i slobodnog jezika i često je na udaru crkvenih krugova.

“Lenjingrad” je bio na udaru i visoko pozicioniranih političara, pa je tako Jurij Lužkov, dok je bio gradonačelnik Moskve, zabranio sve njihove nastupe na javnim mjestima u gradu.

Razlog za netrpeljivost političara, ali i crkvenih krugova, na prvi pogled su samo opscenosti u jeziku, međutim, kako smatraju poznavaoci ruske muzičke scene, iza toga stoji zapravo to što “Lenjingrad” kritikuje i ismijava kulturno-političke klišee i negativnosti vladajuće ruske elite, prenosi Blic.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO