Politika

OSVRNUO SE NA PROŠLOST Jovičić smatra da je Dodikova izjava o mogućem mobilisanju vojske vrhunac licemjerstva

Izjava Milorada Dodika da je veoma brzo moguće ponovo mobilisati Vojsku Republike Srpske vrhunac je licemjerstva i zavaravanja javnosti. Smatra ovo potpredsjednik DNS Radislav Jovičić.

OSVRNUO SE NA PROŠLOST Jovičić smatra da je Dodikova izjava o mogućem mobilisanju vojske vrhunac licemjerstva
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Upravo su Dodik i SNSD svojevremeno bjesomučno vodili kampanju „Vojsko, voljno!“, s ciljem ukidanja redovne vojne obaveze, odnosno demontiranja tada postojeće Vojske RS – kazao je Jovičić.

I ne samo to, Jovičić dodaje, da je Dodik tada i javno pozivao regrute da se ne odazivaju pozivima za vojsku i da tuže državu zbog toga, ukoliko budu usvojeni zakoni o odbrani i Vojsci Republike Srpske, koji predviđaju obavezno služenje vojnog roka.

– Ako takav zakon bude usvojen, tražićemo da ga ljudi ne poštuju i sve one regrute koji ne žele da služe vojsku uputićemo na tužbe koje će sigurno dobiti, jer imaju ustavno pravo da ne služe vojni rok – govorio je tada Dodik, a podsjetio Jovičić.

Pročitajte još

On je upitao Dodika, treba li ga podsjećati da je ubrzo nakon toga došlo do formiranja Oružanih snaga BiH?!

– Ili vas iz SNSD treba da ponovo podsjećamo da ste pisali pisma NATO i tražili da BiH bude njegov punopravni član, pa čak nudili i vojne baze na teritoriji BiH? Takve deklaracije upućivali ste Narodnoj skupštini Republike Srpske samo par godina nakon bombardovanja SR Jugoslavije od strane NATO. Narod, gospodine Dodik, ne zaboravlja ko je kad i šta govorio i radio, a ko ima istrajan i čvrst nacionalni stav – rekao je Jovičić.

Na kraju, naveo je Jovičić, “umjesto što ovakvim izjavama obmanjujete i zavaravate narod, pozivamo Vas da javno iznesete sadržaj ANP-a koji ste potpisali, približavajući nas korak dalje ka NATO-u, što skorašnje vojne vježbe na Manjači i potvrđuju”.

Prihvati notifikacije