Društvo

OTEŽAN ODLAZAK Djeci, zbog pandemije, odgađaju termine za LIJEČENJE u inostranstvu

Odlazak naše djece na liječenje u inostranstvo otežan je u posljednjih mjesec dana, zbog sve većeg broja zaraženih virusom korona u svijetu i mjera zabrane kojih mnoge zemlje uvode.

OTEŽAN ODLAZAK Djeci, zbog pandemije, odgađaju termine za LIJEČENJE u inostranstvu
FOTO: SHUTTERSTOCK

Nijedno dete koje treba putovati u inostranstvo nije u potpunosti odbijeno za liječenje, ali su im termini u bolnicama pomjereni u skladu s epidemiološkim odlukama zdravstvenih ustanova.

Od početka epidemije 70 mališana iz Srpske bilo je na liječenju u inostranstvu.

Prijem

Kakve su trenutno procedure za odlazak u strane bolnice i kroz šta prolaze naši roditelji i djeca, za Srpskainfo je ispričala Jasminka Vučković, direktorka Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu “Duša djece”.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Prijem u bolnice trenutno je odgođen u Sloveniji, gdje dvoje naše djece treba da otputuje na operaciju. Na sreću, mališani nisu životno ugroženi.

– Svi smo na oprezu, čekamo, pratimo brojeve zaraženih i samo se nadamo da neće doći do zatvaranja. Prošle sedmice smo dobili odgovor iz Acibadema da je diskutabilno hoće li se jedno dijete moći primiti jer nije vitalno ugroženo. Riječ je o ortopedskoj operaciji, ali bez obzira, nismo za to da se čeka ako ne mora. Srećom, dobili smo potvrdan odgovor, već smo se bacili na posao, završili karte i porodica putuje za desetak dana – pojašnjava Vučkovićeva.

Njemačka

Dodaje i da je jedno dijete trebalo da bude primljeno u bolnicu u Njemačkoj prije dvije nedelje, ali mu je takođe pomjeren termin. 

Pročitajte još

Najmlađi pacijenti za sada nemaju problema s odlaskom u susjedne zemlje.

– Malo jeste problematično u Srbiji, jer su sve bolnice proglašene kovid bolnicama, ali s njima imamo otvorenu saradnju i dogovaramo se na dnevnoj osnovi. Dva djeteta trebaju ići u četvrtu posjetu bolnici u Zagrebu. I tu smo s kolegama u kontaku. Oni su vrlo spremni da našu djecu prime, pa nastojimo da to što prije završimo, kako ne bi ostali ugroženi – pojasnila je Vučkovićeva.

Otežan boravak

Na početku epidemije, u aprilu, maju, u bolnicama u inostranstvu, Americi, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, boravilo je devetoro naše djece. Novonastala situacija i mjere nisu uticale na njihovo liječenje, ali jesu umnogome otežale boravak njima i njihovim roditeljima. 

– Život prodice tamo je vrlo komplikovan. Zamislite samo biti u nekom dalekom gradu gdje rastu brojevi novozaraženih, gdje ne znate jezik i svaki dan strahujete hoćete li moći ući u bolnicu. Šta to znači za dijete ako ostane samo u bolnici u kojoj ne govori jezik, a roditelj ne mogu ući zbog pravila – opisuje ona brige naših ljudi u ovim teškim trenucima.

Pročitajte još

Pozitivna stvar je ipak što u najvećem broju slučajeva majke i djeca mogu zajedno da borave u bolnici. 

Granica

U ovom vremenu kada ne možete preći granicu bez negativnog testa na koronu, a u dogovoru s Institutom za javno zdravstvo RS, sva djeca koja imaju rješenje Fonda solidarnosti i roditelj u pratnji oslobođeni su plaćanja PCR testa na virus korona. Za roditelje ovo znači sigurnost, znajući da kada dođu u bolnicu neće morati biti u izolaciji.

Fond solidarnosti trenutno na računu ima 11 miliona maraka. Novac se prikuplja dobrovoljnim izdvajanjem iz plata građana, iz lokalnih i republičkih budžeta, te prilikom kupovine službenih automobila.

– Liječenje djece plaćamo po predračunu troškova. Dešava se da nam bolnice, da bi se osigurale, dostave predračun koji bude veći od konačnog računa, ali nemamo problema s povratom sredstava – zaključila je Jasminka Vučković.

Pročitajte još

Odobrena 303 zahtjeva

Fond je sa radom počeo 2018. godine, kao finansijska podrška roditeljima djece do 18 godina kojoj je potrebno liječenje u inostranstvu, odnosno u zdravstvenim ustanovama koje nemaju ugovor s Fondom zdravstvenog osiguranja.

U posljednje tri godine odobrili su 303 zahtjeva za liječenje djece širom svijeta, od Amerike, Njemačke, Italije, Francuske, do Hrvatske, Srbije i drugih zemalja. Najskuplje liječenje do sada koštalo je 800.000 evra.

Najveći broj zahtjeva za liječenje se odnosi na genetska ispitivanja, te zbog malignih tumora, neuroloških oboljenja, poremećaja vida i sluha i drugih teških oboljenja.

Dodatni troškovi

Tokom vanredne situacije u Srpskoj izazvane pandemijom virusa korona, Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, snosi i dodatne troškove.

Finansiraju putne troškove djeteta i roditelja koji se nalazi u pratnji radi odlaska na liječenje ili povratka kući. Takođe, finansiraju i troškove smeštaja u inostranstvu za dijete i roditelja u pratnji, u slučaju da se porodica ne može vratiti u RS zbog ograničenja prelaska granica u vrijeme trajanja vanredne situacije.