Društvo

OTKAZI U DVIJE RAFINERIJE Bez posla ostaju 92 RADNIKA u Brodu i Modriči

Ministar energetike Petar Đokić najavljuje da će Rafinerija nafte Brod nastaviti sa proizvodnjom u narednoj godini, dok, s druge strane, do kraja godine bez posla u brodskoj i Rafineriji ulja Modriča ostaje ukupno 92 radnika.

OTKAZI U DVIJE RAFINERIJE Bez posla ostaju 92 RADNIKA u Brodu i Modriči
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Rafinerija u Brodu

Proizvodnja u Rafineriji nafte Brod biće nastavljena u idućoj godini. U toku su remont postrojenja i druge tehničke aktivnosti u vezi sa prilagođavanjem proizvodnje nakon što bude završena gasifikacija Rafinerije nafte. Taj projekat se već realizuje u saradnji sa Hrvatskom i on će unaprijediti poslovanje Rafinerije nafte i omogućiti ekonomičniji rad – rekao je Đokić prekjuče nakon sastanka sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim.

Zlato Tanasić, predsjednik Sindikata Rafinerije ulja Modriča, za Srpskainfo kaže da do kraja godine kao tehnološki višak u ovoj Rafineriji bez posla ostaju 22 zaposlena, a u Brodu 70 radnika.

– To je definitivno, tako da će i ti radnici dobiti otpremnine u skladu sa Zakonom o radu – objašnjava Tanasić.

On napominje da je za narednu godinu planirano da se u Modriči proglasi još 25 radnika kao višak, a u Rafineriji Brod još 100 radnika.

U trenutku privatizacije u Modriči je bilo oko 540 radnika, a na kraju godine će ih biti 300. U Brodu je bilo 1.700 zaposlenih, a do kraja godine ostaće ih 700.

– Nemamo zvaničnu informaciju o tome kada će početi da radi Rafinerija u Brodu i nova linija Rafinerije ulja u Modriči – kaže Tanasić.

Požar u brodskoj Rafineriji u oktobru prošle godine u potpunosti je uništio jedno postrojenje, a zbog toga u funkciji nije nova linija u Modriči koja se snabdjeva sirovinom iz Broda. U požaru je poginuo jedan radnik. Uzrok požara i dalje nije poznat.

Foto Srpskainfo
Foto Srpskainfo

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov izjavio je da je na sastanku sa ministrom Petrom Đokićem potvrđeno da Rafinerija nafte nastavlja sa proizvodnjom, te da uspješno rade i Rafinerija ulja Modriča i “Nestro petrol”.

Pročitajte još

Inače, dominantna tema razgovora Đokića i Ivancova, bar ono što je prezentovano javnosti, bila je gasifikacija, odnosno gradnja ruskog gasovoda koji treba da prođe balkanskim zemljama.

– Izgradnja tog gasovoda znatno će da promjeni ukupnu ekonomsku strukturu Srpske i uticaće na položaj naših građana i zaštitu životne sredine, te će omogućiti niz novih razvojnih mogućnosti jer u većem delu Republike Srpske nije bio dostupan taj emergent – rekao je Đokić.

Dok se planovi ne realizuju, cijela ekonomija RS trpi posljedice prestanka rada Rafinerije Brod – pad ukupne prerađivačke industrije veći je od 11 odsto u ovoj godini.

Smjernice za otpremnine u ERS

Uprave distributivnih preduzeća ERS utvrdile su smjernice za izradu konačanog pravilnika o stimulativnim otpremninama koji će biti usvojen na organima svakog preduzeća u narednih nekoliko dana – saopšteno je iz ERS.

Pravilnik daje mogućnost dobrovoljnog odlaska radnika uz značajno veće nadoknade u odnosu na važeći kolektivni ugovor i Zakon o radu. Po procjenama, 15 odsto zaposlenih u distributivnim preduzećima je višak.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu