Svijet

Otvorila lažnu internet prodavnicu i POSTALA HEROJ: Žene se pretvaraju da kupuju i otkrivaju jezive istine

Tinejdžerka Kristina Pasko iz Poljske, budući da je zainteresovana za zaštitu ljudskih prava, dugo je razmišljala kako bi mogla da pomogne žrtvama porodičnog nasilja. Pandemija joj je ukazala na njegov dramatičan porast i shvatila je da mora brzo da reaguje.

Otvorila lažnu internet prodavnicu i POSTALA HEROJ: Žene se pretvaraju da kupuju i otkrivaju jezive istine
FOTO: TRT WORLD NOW/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ova srednjoškolka je pokrenula lažnu stranicu na Fejsbuku pod nazivom “Kemomajl end Pensis”, preko koje žene koje trpe nasilje kod kuće mogu to da prijave, dok se sve vrijeme pretvaraju da kupuju kozmetičke proizvode onlajn.

Čuvši za sličnu inicijativu u Francuskoj, i onda je došla na tu ideju. Tamo je moguće prijaviti nasilje u apoteci, tako što ćete tražiti specijalnu masku na osnovu čega će farmaceut zaključiti da ste zapravo došli da prijavite nasilje, prenosi Blic.

Stranica koju je kreirala ova djevojka, funkcioniše tako što žrtva nasilja uputi zahtev za kupovinu određene kreme, a umjesto prodajnog lica odgovor dobije od psihologa. On žrtvu prvo pita koliko dugo ima “probleme sa kožom”, “da li oštećena koža reaguje na alkohol” i slična pitanja. Ukoliko osoba potvrdi “porudžbinu” i ostavi adresu i druge podatke, zahtjev se prosljeđuje nadležnim službama koje će doći da ispitaju slučaj.

Kristina nije imala nikakva velika očekivanja od ovog projekta i mislila je da će služiti samo prijateljima na njenim društvenim mrežama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu