Svijet

Poražavajući podaci: Svaka peta žena u Crnoj Gori bila ŽRTVA NASILJA

Svaka peta žena u Crnoj Gori je tokom proteklih 12 mjeseci bila žrtva nasilja, a pandemija je ukazala na neophodnost sistemskog pristupa i otvorenog dijaloga o zajedničkom odgovoru društva na nasilje.

žena se drži za glavu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Posebno je nephodna puna integracija u sistem ženskih nevladinih organizacija koje pružaju podršku ženama žrtvama nasilja, poručeno je na strateškom dijalogu predstavnika UNDP, Ministarstva finansija i socijalnog staranja i ženskih nevladinih organizacija.

Strateški dijalog održan je s ciljem zaustavljanja rodno zasnovane diskriminacije i nasilja nad ženama, sa posebnim fokusom na najmarginalizovanije grupe žena, u šest zemalja Zapadnog Balkana i Turskoj.

Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, istakla je da je nasilje nad ženama najekstremnija manifestacija rodnih nejednakosti i najčešće kršenje ženskih ljudskih prava sa ozbiljnim posledicama ne samo na žene, već na društvo u cjelini.

– U Crnoj Gori je jedna od tri žene tokom života doživjela nasilje, a jedna od pet u posljednjih 12 mjeseci, dok je povjerenje u institucije nisko – 74 odsto žrtava seksualnog nasilja to nikada nikome nije reklo – rekla je Gašparikova, prenio je portal RTCG.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu