Svijet

“OVAKO VIŠE NEĆE MOĆI” Kurc o raspodjeli migranata u zemljama EU

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc upozorio je da svaki pokušaj prisiljavanja zemalja EU da prihvate tražitelje azila neće dati željene rezultate.

“OVAKO VIŠE NEĆE MOĆI” Kurc o raspodjeli migranata u zemljama EU
FOTO: CHRISTIAN BRUNA/EPA

On je to poručio dan prije nego će Evropska komisija predstaviti veliki projekat reforme sistema azila.

Kurz je u razgovoru za AFP aludirao na prethodne napore Evropske komisije da uvede obavezne kvote migranata za sve članice EU, što su odbile mnoge istočne i srednjoevropske zemlje.

– Otkrili smo da distribucija migranata u Evropi nije uspjela i mnoge države to odbijaju. Ovako neće ići – rekao je.

Danas će Brisel objaviti svoj najnoviji prijedlog politike azila zemalja EU.

Komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson želi da 27 država članica podijeli teret rješavanja migrantske krize, odnosno tražilaca azila koji uglavnom dolaze na južne obale bloka u Grčku, Italiju i Španiju. Ponovo je pokrenula ideju obaveznog dijeljenja.

Kurz je rekao da pozdravlja to što se Evropska komisija bavi temom azila i migracija.

Pročitajte još

– Ovu temu možemo riješiti samo zajedno. Bolja zaštita vanjskih granica EU, udružena borba protiv krijumčara, ali i udružena pomoć tamo gdje je potrebna (u zemljama odakle dolaze izbjeglice). To je put koji je potreban – rekao je Austrijanac.

Austrija i druge manje države, poput Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke, u prošlosti su se izjasnile protiv bilo kakve obavezne raspodjele tražilaca azila.

Treba podsjetiti da je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen predložila ukidanje Dablinske odredbe, osporavanog temelja politike azila EU. Po toj odredbi, zahtjeve za azilom obrađuje prva zemlja EU u koju je migrant došao, piše Klix.