Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ovakva igra vatrom Rusije i Amerike lako može da se otrgne kontroli i odvede u OPŠTI NUKLEARNI RAT

Svijet
Autor:

Foto: RAS Srbija

Da li bi se SAD uključile u nuklearni rat kako bi spasile Estoniju? Ovo pitanje je za većinu Amerikanaca apsurdno, jer o toj mogućnosti niko nije razmišljao kada se NATO proširio na Baltik još 2004. godine.

Međutim, kako navodi Blumberg, izvještaji američkog istraživačkog centra RAND pokazuju da su šanse za nuklearni sukob Sjevernoatlatskog pakta i Rusije preko baltičkih zemalja daleko veće nego što se mislilo.

Postojala su vremena kada se činilo da je sasvim normalo rizikovati nuklearni rat radi odbrane evropskih granica. Tokom hladnog rata NATO je bio nadjačan snagama Varšavskog pakta i teško bi zaustavio sovjetski napad konvencionalnim oružjem.

Od svog nastanka NATO se oslanjao na prijetnju nuklearnom eskalacijom. Zapadni stručnjaci su razvili složene modele i teorije zastrašivanja. Američke i NATO snage redovno su izvodile vježbe simulacije upotrebe nuklearnog oružja kako bi prijetnje bile kredibilne.

Nakon Hladnog rata tenzije sa Rusijom su utihnule, a nuklearne strategije izgledale su kao ostatak iz minule ere. Ipak, danas, sa Rusijom koja se uzdiže kao vojna prijetnja, vratila se i mračna matematika nuklearnog taktiziranja.

Napetost između Rusije i Zapada u posljednjih pet godina otkrila je osnovni problem – NATO nema sposobnost da zaustavi ruski napad na Estoniju, Letoniju i Litvaniju, ocjenjuje Blumberg.

Ruski okupatori bili bi na kapijama baltičkih prestonica za dva do tri dana, a postojeće NATO snage u regionu bile bi uništene. NATO bi mogao da odgovori mobilizacijom za duži rat za oslobađanje baltičkih zemalja, ali bi to zahtjevalu opasnu i krvavu vojnu akciju, sa ciljevima na ruskoj teritoriji.

Štaviše, čini se da upravu ovakvu vrstu NATO kontraofanzive ruska nuklearna doktrina pokušava da spriječi. Ruski zvaničnici razumiju da bi njihova država izgubila dugi rat protiv NATO, a posebno su zabrinuti zbog mogućnosti da alijansa upotrebi svoje neuporedive vojne kapacitete za konvencionalne napade unutar ruskih granica.

Zbog toga Kremlj nagovještava da bi bio spreman da izvede ograničeni nuklearni udar kako bi primorao NATO da sklopi mir po moskovskim uslovima. Ova strategija se zove “eskalacijom do deeskalacije” i sve je više dokaza da Rusi ozbiljno razmišljaju o njoj.

Rat između NATO i Rusije mogao bi da postane nuklearni ako Moskva “eskalira” kako bi sačuvala dobitke koje je stekla na početku sukoba. Do nuklearnog rata bi došlo i ukoliko SAD i NATO odluče da sami pokrenu ograničeni nuklearni udar kako bi u samom startu spriječili da Moskva osvoji baltičke teritorije.

Čak i ograničena upotreba nuklearnog oružja predstavlja eskalaciju koja može vrlo lako da se otrgne kontroli i odvede u opšti nuklearni rat.

Jedno od rješenja je da se NATO povuče i zaključi da bilo koja igra koja može voditi nuklearnom ratu na Baltiku nije vrijedna rizika, ali bi onda takva logika mogla da se primjeni na brojne druge frontove širom svijeta.

Drugi način, koji je naglasio i Pentagon, bio bi osmišljavanje novih ograničenih nuklearnih opcija koje bi bile manje rizične. Ovaj pristup bi popunio spektar koji trenutno nedostaje između konvencionalnog sukoba i opšteg nuklearnog rata. Ipak, ovdje postoji velika opasnost da Rusija pomiješa ograničene napade na mete na Baltiku sa opasnijim otvorenim napadom na samu Rusiju.

Treća i najbolja opcija, zaključuje Blumberg, bila bi ojačavanje konvencionalnih opcija, jer zbog njihovog slabljenja i dolazi do uvođenja nuklearnih pretnji u igru. Ova mogućnost bi možda bila i najskuplja, ali bi bila najbolji način sa se smanji opasnost od nuklearnog rata na Baltiku.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO