Hronika

Ovo će biti NOVA ŠKOLA DJEČAKA UBICE: Nema zgradu i učionice, ali ima 80 nastavnika pred kojima je najteži zadatak (FOTO)

Osnovna škola “Dr Dragan Hercog”, u kojoj bi dječak ubica trebalo da završi osmi razred poslije neformalnog izbacivanja iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", nije klasična škola sa učionicama prepunim dječje graje u dvije smjene, salom za fizičko ili dvorištem za igru tokom velikih odmora.

Hapšenje ubice dječaka
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER

Štaviše, ona ni nema svoju zgradu, već samo kolektiv od oko 80 nastavnika koji rade s osnovcima pacijentima koji ne mogu da nastave klasično osnovno obrazovanje.

Škola je osnovana davne 1969. godine i od prvog dana je zamišljena kao pomoć velikom broju djece koja su na kraćem ili dužem bolničkom liječenju.

– Ako bolest sprečava dijete da dođe u školu, škola će doći njemu – praktično je moto ove ustanove.

Iz škole poručuju da su zdravstveni problemi sa kojima se susreću njihovi hrabri učenici raznovrsni i, nažalost, uglavnom složeni: maligne bolesti, dječja i cerebralna paraliza, mišićna distrofija, oboljenja kičmenog stuba, različite vrste povreda, autizam, psihički problemi…

– Zbog toga je različito i vrijeme njihovog zadržavanja u našoj školi, od nekoliko dana, dok su na liječenju u nekoj od bolnica, do više godina – poručuju iz škole.

Najveći izazov za prekaljene nastavnike

Škola ima 80 nastavnika i defektologa koji širom Beograda svakog dana posjećuju bolničke sobe i domove djece na liječenju, a kroz projekat “Učenje na daljinu” pružaju podršku i ovakvim učenicima na teritoriji cijele Srbije.

Nastavno osoblje škole “Dr Dragan Hercog” je prekaljeno, a njihovi učenici su najhrabrija djeca koja uprkos najtežim oboljenjima žele da nastave osnovno školovanje.

Zato će za sve u ovoj školi biti ogroman izazov organizovanje nastave za jednog đaka bez duše, za dječaka ubicu koji je kukavički oduzeo 10 života u “Ribnikaru” tog kobnog dana i nije pokazao iskreno žaljenje zbog toga.

Osnovna škola Vladislav Ribnikar
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER
Osnovna škola
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER
OŠ Vladislav Ribnikar
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RINGIER
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER

Iz OŠ “Dr Dragan Hercog” se nisu oglašavali povodom preuzimanja nadležnosti nad školovanjem dječaka ubice. Kako je objavio “Blic”, škola je juče uputila svoj prvi zvaničan zahtjev Klinici za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu, gdje je dječak smješten, za dobijanje stručne procjene o mogućnostima njegovog nastavka školovanja.

Stručnjaci sa Klinike sada treba da dostave zvanično mišljenje da li je dječak ubica uopšte u stanju da nastavi školovanje. Od iste procjene zavisi kako će dječak nastaviti nastavu, u kom trenutku će se gradivo iz osmog razreda naći pred njim i po kom nastavnom modelu.

Tek poslije nalaza stručnjaka, OŠ “Dragan Hercog” će moći da donese dalje odluke u vezi sa školovanjem masovnog ubice iz “Ribnikara”. Najžalosnija je činjenica da devetoro njegovih vršnjaka koje je ubio u školi nikada neće imati tu šansu.

I prije korone radili onlajn nastavu

Jedna od opcija za školovanje dječaka ubice, na šta je država obavezna po sili zakona jer je i osnovno obrazovanje obavezno, jeste nastava na daljinu.

Nastavno osoblje OŠ “Dr Dragan Hercog” je, na primjer, i prije korone radilo na daljinu s đacima koji zbog zdravstvenih problema ne mogu da sjede u kolektivu.

– To radimo sa djecom koja su se liječila, pa su puštena kući, ali je njihov imuni sistem i dalje slab pa ne smiju da idu u kolektiv. S njima se nastava odvija putem interneta. Imamo programe i kabinet sa elektronskom tablom, kamerama, zvučnicima. Imamo dva takva odjeljenja – kazao je svojevremeno direktor škole Zoran Aleksić.

Pročitajte još

Kako objašnjavaju u školi, njihovo osoblje sprovodi tri vrste nastave: bolničku (u zdravstvenim ustanovama), kućnu (u domovima pacijenata koji se tamo oporavljaju) i nastavu na daljinu (kada je to jedini način da učenik ostane dio vaspitno-obrazovnog sistema).

Podrška u nastavi na daljinu se sastoji u organizovanju kontinuirane nastave za sve predmete uz poštovanje svih pedagoških principa i primjenom informacionih tehnologija.

Učeniku je omogućeno da prati predavanja i da ima pristup materijalima za učenje uz vježbanje, testiranje i provjeru znanja.

Ono što je već sada izvjesno jeste da dječaku ubici, ako nastavu bude pratio preko računara, na njemu neće biti omogućen nijedan drugi sadržaj osim zakonom propisane onlajn nastave, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu