Društvo

Ovo može da bude simptom OMIKRONA KOD DJECE: Ljekare brine kako novi soj djeluje na mlade

Omikron, novi soj korona virusa koji uveliko hara Evropom izazvao je veliku pažnju ljekara. Kako se smatra njemu su podložniji mladi ljudi, pa samim tim i djeca.

Ovo može da bude simptom OMIKRONA KOD DJECE: Ljekare brine kako novi soj djeluje na mlade
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RINGIER

Pedijatar dr Lojd iz Londona primijetio je redak simptom koji se sada sa novim sojem javlja sve češće kod djece, a to je osip na koži.

Dr Lojd koji radi kao porodični ljekar u severnom Londonu, primetio je da se među njegovim mlađim pacijentima, odnosno kod čak 15 odsto djece javlja pomenuti simptom.

Pročitajte još

Osip izazvan koronom nije potpuno nov simptom, međutim, ovo se dešava izuzetno rijetko kod odraslih. Pored osipa, doktor Lojd je primetio i druge simptome kod malih pacijenata sa koronom varijante omikron, a to su umor, glavobolja i gubitak apetita.

U intervjuu britanskom emiteru “SkyNews”, dr Lojd je rekao:

– Uvijek smo imali malu grupu pacijenata sa kovidom 19 koji su razvijali čudan osip, ali do 15 procenata djece tokom omikrona dobije neobičan osip, tako da postepeno učimo malo više o virusu i počinjemo da pazimo na njega – kazao je on.

Pojava nespecifičnih simptoma kod dece obolele od korone mogla se primijetiti već kod prethodnih mutacija. Infekcija se manifestovala kod neke dece sa gastrointestinalnim tegobama. Tipični simptomi korone su kašalj, visoka temperatura i gubitak čula mirisa i ukusa. Naučnici pretpostavljaju da je novi lanac zarazniji od sada dominantne delta varijante, ali da obično ima blaži tok.

Prihvati notifikacije