Svijet

"Ovo nije samo simbolično pitanje" Francuska se izjasnila o tome da li će PRIZNATI PALESTINU kao što će uraditi 3 EU zemlje

Uslovi da se Palestina zvanično prizna kao država još nisu ispunjeni - izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne, nakon što su danas Norveška, Španija i Irska najavile da će to učiniti 28. maja.

stefan sežurne
FOTO: WAEL HAMZEH/EPA

Ovo nije samo simbolično pitanje ili pitanje političkog pozicioniranja, već diplomatsko oruđe u službi riješenja dvije države koje žive jedna pored druge u miru i bezbjednost – naveo Sežurne u saopštenju, preneo je Rojters.

On je dodao da Francuska ne smatra da su još uvek ispunjeni uslovi da bi takva odluka imala pravi uticaj na ovaj proces.

Pročitajte još

Švedska, Irska i Norveška su danas objavile da će 28. maja priznati nezavisnu palestinsku državu, na šta je Izrael odmah reagovao povlačenjem ambasadora iz tih zemalja.

Tri članice EU time su se pridružile Švedskoj koja je 2014. postala prva članica EU koja je priznala nezavisnost Palestine.

Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija priznale su Palestinu 1988. u sklopu sovjetskog bloka, a iste godine, ubrzo nakon njenog proglašenja, to je učinio i Kipar.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu