Zabava

Ovo su najbizarniji običaji na vjenčanjima: Dok mladu gađaju strijelama, mladoženja preskače metlu

Vjerovatno da bi stranci koji prvi put prisustvuju srpskoj svadbi bili začuđeni kada mladoženja uzme pušku i krene da gađa jabuku, dok za nas svadbeno veselje ne bi moglo da prođe bez toga. Ipak, ovo je samo dio tradicije koja je neuporedivo bolja u odnosu na bizarne običaje koji postoje širom svijeta.

Ovo su najbizarniji običaji na vjenčanjima: Dok mladu gađaju strijelama, mladoženja preskače metlu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovo su samo neki od običaja koji se praktikuju: u nekim djelovima Indije vlada verovanje da će djevojčicu kojoj istrune zub sve do desni pojesti tigar u skoroj budućnosti jer je duhovi mrze. Stoga se mora vjenčati sa životinjom kako bi to spriječila. U pitanju je simpatična lažna ceremonija kojom se teraju zli duhovi kako bi djevojčica jednog dana mogla naći muža i stvarno se udati, prenosi Magazin Novosti.

Prekrivanje mlade jajima

Mladu prijatelji cijelu prekriju jajima, umacima, perjem i sličnim stvarima. Ceremonija u kojima se mladenci prekrivaju nečim obično simbolizuje zaštitu od zlih duhova. Naravno, ovo se odigrava prije vjenčanja.

Mladoženja preskače metlu

Simpatični običaj simbolizuje novi početak i čišćenje od prošlosti ili spajanje dvije porodice. Takođe može označavati zahvalnost precima.

Tradicija ljubljenja

Ako mladoženja iz bilo kog razloga napusti prostoriju, svim drugim muškarcima na vjenčanju dozvoljeno je da poljube mladu. Isto važi i za mladoženju i ženske zvanice ako mlada napusti prostoriju, prenosi Blic.

Gađanje mlade

Jedna etnička manjina u Kini ima običaj prilikom kog mladoženja ispaljuje tri strijele (bez vrhova) u mladu. Nakon toga, on polomi te tri strele tokom ceremonije, što znači da će se voljeti i živeti jedno sa drugim zauvijek.

Bučni ritual vjenčanja u Francuskoj

“Charivari” je ime tog neobičnog i čudnog običaja koji prati neka vjenčanja u Francuskoj. Glavni fazon ceremonije vjenčanja je bučna serenada uz pratnju lonaca u kući mladenaca. Ovaj neobični narodni običaj prvi put zabilježen je u srednjem vijeku, a po nekima ovaj običaj vuče korijene još od davnijih vremena.

Tri dana bez toaleta nakon vjenčanja

U Sandakanu u Maleziji mnogima vjenčanje može teško da padne. Članovi zajednice Tidong ne dozvoljavaju mladencima odlazak u toalet tri noći i dana nakon vjenčanja jer to znači nesreću. Mladenci poslije vjenčanja tri dana ne jedu gotovo ništa, a piju samo malo vode.

Plaćanje novcem za ples s mladom

Umjesto običaja koji vlada na nekim domaćim vjenčanjima, na kojima se mladencima jednostavno uruči koverta s novcem, u Poljskoj mladoženja drži kecelju u koju gosti mogu staviti novac koji im kupuje ples s mladom. Glavno finale je kada mladoženja ubaci cijeli novčanik, da najviše para i odvede svoju ženu.

Mladoženja ogranizuje otmicu

Uvijek je bilo romantičnih priča u kojima djevojke bježe od svojih roditelja kad im dragi organizuje takozvanu “otmicu”. U nekim kulturama otmičar koji uspe zadržati devojku dva do tri dana na kraju može da je oženi.

Pljuvanje mlade

Kada se vjenčavaju u Masaiju, mladin otac pljuje na mladino lice i grudi kako bi joj na taj način poželio sreću. Ona zatim odlazi sa svojim mužem ne okrećući se, jer se plaši da se ne pretvori u kamen.

Udaraju mladoženjina stopala

Mladoženju u Južnoj Koreji prije venčanja vežu za noge, objese ga naopačke i tuku ga po stopalima. Da stvar bude još gora udaraju ga ribama! Ovakva ceremonija navodno služi tome da bi osnažila mladoženju prije prve bračne noći.

Prihvati notifikacije