Magazin

(VIDEO) Trpeza za pokojnike je vlaški običaj koji mnoge plaši: Prema vjerovanju mrtvi dolaze da ponovo požive sa svojim bližnjima, a ovo je posebno morbidno

Vlaška kultura i tradicija predstavljaju bogatstvo koje ide daleko izvan poznate Vlaške magije. Jedan od fascinantnih običaja koji Vlasi njeguju jeste "pomana", stari paganski ritual posvećen preminulima.

zadušnice
FOTO: SRPSKAINFO

Iako se vlaški jezik sve manje govori, a običaji zastarijevaju, ovaj jedan itekako čudan, opstaje. U nedavno objavljenom snimku na TikToku, jedan korisnik je detaljno opisao ovaj običaj, naglašavajući da se “pomana” održava sedam godina nakon smrti kako bi se odala počast preminulima.

Prema riječima autora snimka, “pomana” predstavlja važan vid poštovanja prema precima, naglašavajući da bez njih ne bi bilo ni njih samih. Snimak prikazuje bogatu gozbu i veliki broj pogača, ali i zanimljiv detalj – svake godine se kupuje komad namještaja kako bi pokojnik imao mjesto za odmor u zagrobnom životu.

Ono što je mnoge privuklo pažnju jeste odijelo za pokojnika koje je postavljeno na način koji sugeriše da on sjedi u fotelji. Vlaška kultura očigledno njeguje duboko poštovanje prema preminulima kroz “pomanu”, čineći je jednim od neizostavnih običaja koji čuvaju od zaborava, piše Žena Blic.

Pročitajte još

Postoji i kolo za mrtve

Na pobusani ponedjeljak, cijelo selo igra u kolu koje se ne prekida, oko vatre – “privega”. Velika lomača treba da obezbijedi svjetlost i toplotu pokojniku na onom svijetu, “tamnom vilajetu”, hladnom, pustom i mračnom dijelu one livade. U tom kolu i pokojnik dolazi da ponovo malo poživi sa svojim bližnjima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije